Učitelj

242

сти при образовању човека, ако жели човека%— То би било непојимање свог задатка; то би био највећи грех о сваког човека. на по се и о цео свој народ у опште.

г) Младеж и полни односи. Међу разним рефератима ове свеске има и извештај о одлуци „Друштва за спречавање полних болести.“ Та одлука манхајмског друштва гласи: „Социално-педагошка је потреба да се младеж обавештава о полним односима и о опасностима ванбрачног полног саобраћаја. Пошто, бар за сада, дечија кућа овом задатку РР дорасла, то посао оваког обавештавања има школа да врши.“

Потпуно се слажемо са уредништвом овога листа, да је ова одлука неумесна, пошто се превременим обавештавањем младежи о полним односима она може управо довести у ону опасност, која се хоће од њих да отклони, јер се баш на тај начин може да пробуди дивља страст полног нагона, који код невине младежи спава у својој клици. То је управо као кад је онај учитељ, чије су крушке таман биле савреле, побојао се за њих, својим ђацима рекао: „Чујте ме. децо! Моје су крушке таман савреле. Да се није који усудио ма и једну од њих узабрати.“ И ако су се деца клела да то неће никако учинити, ипак им је при том ишла вода иза зуба, те се није чудити што се десило бат опо чега се учитељ бојао: сутра дан пи једна крушка није му на воћки осванула. Нема вумње да ће се тако десити и манхајмском „друштву за спречавање полних болести“, које мисли да се млад човек од извесне опасне страсти може спасти тиме, ако та посветимо у сву теорију те исте страсти.

Кад за ове чудне теоретичаре не би било унижење, да се о тој ствари обавесте код нас скромних педагога, ми би смо им заветовали, да се у место тих сексуално-педагошких теориских заблуда прихвате практичнијих и поузданијих васпитних мера, као што су нпр.

1. Највећу и: најбршжљивију пажњу 0 васпитању телесном ;

2. Па о избегавање о“ хране, као што су из_ љута јела и зачини;

. Избегавање љутих и раздражљивих пића, као што су вина, пи ликери, пива, кафе, чоколаде и чајеви;

4: Избегавати претопле и одвећ меке кревете и заједничку ложницу деце;

5. Нипошто не допуштати ношење претесног одела.