Učitelj

246

се најбоље види, гдје је развијена добра воља и љубав за школу и просвјету. Додали се томе још и то, да влада нерадо гледа отварање аналфабетских курсева, шта више забрањује их, онда се могу схватити све досадашње владине наредбе у погледу школа. Ваљда влада мисли, да је пренатрпаности и у писменим људима!

Питање о учитељским цертификатима. — У последње доба, питање о цертификатима за српске учитеље постало је навеће „горуће“ питање. Пре неколико недеља, њиме се морао занимати и сам В. У. и П. Савет. У својим тајним седницама, он је пуна два решавао о мерама, које би ваљало предузети да се одбију насртања административне власти на српске школе и на српске учитеље. После дугих дебата, Савет је донео дебату и изабрао један нарочити одбор који има за задатак да ову наредбу достави ми нистру у Бечу и поради да се она одобри и приведе у дело. Из комуникеа који је дат иза ових саветских седница, дознаје се смисао ове наредбе.

В. П. Савет пристаје да узме у своју надлежност подељивање права на вршење учитељске службе у свима српским православним школама, и даје гарантије да ће се при подељивању овога права покорити материалним захтевима, што их поставља наредба од 20 августа 1804 бр. 1666. и од компетената тражити да при првом уласку у службу морају својим молбама при конкурсу прикључити и сведоџбу о моралном и грађанском владању, сведоџбу коју ће им издавати сеоске и варошке општин. власти, — а у свима осталим случајевима, морају приложити овлашћење В. П. Савета.

В. У. и П. Савет задржава, поред тога, и право да може одузети учитељским лицима вршење службе, а прописаће се тачно одредбе: кад ће и како ће Савет вршити (Питање о цершификашима) ову своју власт.

Што се тиче Ш тачке основних одредаба Уредбе, Савет упућује све органе аутономне школске управе преко епархиских власти, да не доводе у сумњу право стручних инспектора земаљске владе. За сада се о овоме питању постављају само опште норме, а у споразуму с владом израдиће се подробне одредбе.

Поред питања о цертификатима, Савет је претресао на својим седницама и питање о учитељским пензијама, и уредба о пензији проширена је и на друге чиновничке аутономне власти, али није још ништа дефинитивно усвојено. — Савет је упутио и протест влади што спречава држања аналфабетских курсева и приватним лицима.