Učitelj

247

„Српска Школа“. — Под овим је насловом почео од 17. ов. м. излазити у Сарајеву добар педагошко-књижевни лист као орган српских учитеља у Босни и Херцеговини. Уредник је листа г. Никола Ножинић. Лист ће излазити само за време школске године сваког 15 и 30 у месецу на по два табака, а годишња му је претплате 8 круна. Први број је лепо уређен.

Одбор Удружења Исламске Омладине у Сарајеву одлучио је да ове друштвене године одржи у својим просторијама курсеве, и то: за своје чланове курс: !) за турски језик, 2) за немачки језик, а за нечланове: 1) курс за аналфабете и 2) курс за рачун. Ови ће курсеви почети 15 новембра.

ХРВАТСКА И СПАВОНИЈА.

Школсни Савет држао је своје седнице 16/29.—18/31. августа. Поред осталих одлука донета је и одлука о школским управитељима у српским конфесионалним школама Карловачке Митрополије. По тој одлуци, на основним школама имају бити управитељи учитељи, а где не би било учитеља — учитељице. Ова је одлука донесена на основу 5 128 Школске Уредбе. На тај начин, српске вероисповедне школе почињу живети бољим животом и под стручном контролом њима се отвара широко поље за напредовање и развијање. Учитељи ће свакако умети поштовати ову одлуку Школскога Савета, коју су одавно жељно ишчекивали на корист срцске просвете.

Српско Учитељско Друштво“. — 11 (24) октобра т. г. одржата је учитељска скупштина у Новој Градишци и на њој се конституисало „Српско Учитељско Друштво“. Скупштина је врло добро посећена и владало је ретко одушевљење. Нацрт правила. примљен је једногласно и без измена. Чланом редовним друштва могу постати сви активни и пензионовани Срби учитељи и учитељице новоградишког, новског, бродског и пожешког котара. Изабран је и привремени управни одбор. Молба за одобрење правила послана је влади и чим буду потврђена друштво ће почети свој благотворни рад. Друштво је покренуло и свој лист, као орган његов.

ДАПМЋЦИЈА.

Дисциплинска уредба за учитеље. 1. овога месеца завршено је и друго читање законскога пројекта о дисциплинским прописима за учитеље. Овим је законом олакшан положај далматинског учи-