Učitelj

>

253 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ЗАПИСНИК

1 редов. скуп. састанка пре подне. Седница држана 7. авг. 1907. у сали Универзитета.

Г. Председник отвара 11 р. скуп. састанак у 9 ч. пре подне позивајући секретаре да прочитају записнике прошлих састанака.

После прочитања г. Мића Ивковић примећује, да он није казао. да има учитеља непоштених, и тражи да се то у записнику исправи. Скупштина прима исправку.

Секретар чита записник 1 ред. скуп. састанка.

Г. М. Максимовић примећује, да у предлогу за пренос костију пок. Гавриловића уђе и ова реченица: „трошком из капитала дружинског.“ Са овом примедбом скупштина прима записник.

Секретар даље чита записник П ред. састанка.

Г. Председник примећује да се у записнику исправи да је градоначелнику у Панчеву одговорено да скупштина услед недовршеног рада не може доћи. А за бисту Јанка Веселтновића додати: „ако је он изради.“ А за г. Заставниковића да поради 1 Одбор да се поврати у службу. Примају се примедбе и записник.

Г. М. Омиљанић говори о јучерањем држању ове групе, наглашавајући штетност од уплетања партијске искључивости у друж. ствари, и изјављује да све групе треба да буду заступљене у Удружењу, што ако не буде ни колико неће бити добро по Удружење.

Г. Мих. Станојевић говори о задатку Учитељског Удружења. Усваја с похвалом мисао г. Смиљанића, констатујући да је то лепа појава и да је његова група — радикална — и пре то мишљење заступала.

Г. Жив. Радосављевић похваљује мисао г. Смиљанића и Станојевића, и предлаже да групе изаберу делегате који ће споравумно саставити листу.

Г. председник изјављује да му је мило што је ова мисао пала, али да би и друга група имала могућности да изабере своје делегате да би имала могућности да искаже свој пристанак на Смиљанићев предлог и под којим условима, то закључује ову седницу, заказује другу у 3 сах. по подне и позива чланове-це удружења радикале да дођу сад одмах у школу теразиску на конференцију.

Председник Секретари: : ХМ учитељске скупштине, Божидар Д. Радуловић Ђ. С. Којић Душ. Р. Михајловић 5 Потпредседник Над. Глишићева Ј. П. Јовановић

Оверавају записник: Ник. Ј. Соколовић Гвозден Јовановић