Učitelj

39

Смћло опда пђван вавђкђ 0 сретнви Сомборе!

брђ изђ тебе произлазе Народна свђтила;

Тр пошилђшљ Апостоле Србскомђ роду врле:

Да му младежђ зна штит Старе И лобити приесне;

Да узрасте горе челомђ, Постане човеком ;

И да позна своб свето Неманћ порекло!

0 радји се роде Србеки! Весело усклпкип:

Твон ће одсадђ пастврљђ простве! Причат' о Свонни:

Неће нбму дбдовина Битп непозната;

Знат ће Честно величати, Отачбичу лобит.

- 0 Нед.

Краљевим отписом од 1861. г. укину се дотадањи „Штатхалтер-аји“ и на место њихово заведу се ва све аустријске покрајине, па п за Угарску и Српску Војводину, тако звана: Кр. Уг. „Намесничества.“ Тим поводом дођу и дотадашњи школски саветници (Шулрати) у диспониблиасту (на. расположењу).

Услед тога се и школека управа премести у Будим као средиште нове угарске владавине. Земаљска. влада, позове 1863. године неке од бивших школских саветника тамо у Будим и од 38 позваних саветника, био је једини Орбин, пок. др. Ђорђе Натошевић, а и он је дошао тамо само на препоруку пок. дра Ђорђа Стојаковића, тадашњег ц. кр. придворног саветника.

Као такав пређе из Тамишвара у Будим 1863. године. Тамо је са осталима давао савета у свим просветним питањима и често је био изашиљат у јужне српске крајеве, да прегледа школе и да о њима даје свој извештај, онда још на немачком језику.

У то доба се састављао и синодални предлог, који је требао "да доведе у ред црквене, просветне и имовне одношаје Срба православне вере из Угарске и Краљевине Хрватске и Олавоније. Онај део тога предлога, што се односи на просветни рад, саста-