Učitelj

40

вио је пок. др. 5. Натошевић, који је са малом изменоми усвојен на Српском Нар. Црквеном Сабору од 1865. године, а који је 10. августа 1868. г. добио п краљеву санкцију под насловом: „Краљева Уредба“ (Решкрипт) и која у црквеним и имовним одношајима и данас служи за мерило у српско црквено-школској автономији Митрополије Српске. Школски пак или просветни део автономне српске управе на овој страни, добио је нову школску уредбу, коју је такође саставио пок. др. Ђ. Натошевић и која је са малом изменом примљена на Црквеном Сабору од 1810. Тод, а потврђена 17. јула 1872. год.

Обе те уредбе, а особито ова друга, носе тип папредног духа, слободне школе и независног учитељског положаја, којима је Натошевић тежио.

Њима је Натошевић завео обвезну наставу за сву децу, што донде но држава није имала, проширио је основну наставу на шест година п са зивест разреда; завео је и повшорну обвезну наставу на три године и прописао је и за шегрте занатлијске и трговачке струке повторну обвезну наставу. Гимнастика је постала обвезан и редован предмет за све народне школе, опет раније но што је то држава прописала. — Учитељске су плате уређене и повишене на минимум од 300 до 500 фор. поред стана, огрева и баште. Дотације у евећама, храни и пићу, као недостојне учитељског позива, укинуте су, па и земљарина је већим делом уређена и у новац претворена.

Истим уредбама проширена је учишељска спрема од две на. три године и подигнуте су две нове учитељске школе: у Гор. Карловцима и Пакрацу, и три нове српске више девојачке школе у Новом Саду, Панчеву и Сомбору и отворен је пут и другим већим и имућнијим општинама, да подижу себи оваке више женске школе. Дозвољено је и женскињу, да посећује учитељске школе, а од последњих десет година добили смо у Сомбору и засебну женску учитељску школу, која нам је дала гомилу одличних учитељица, не само за основне него и више ПЕН и учитељске школе.

Новим уредбама осигурано је учитељству место у месној и епархијској управи школској, те се нигде више не ради о њима а бев њих. Овом последњом уредбом су ујемчени п наређени 2360рови учишељски по местима, срезовима и окрузима, што је Натошевић у пређашње доба тек молбом од 1860. и наредбом од 1866. године установио.