Učitelj

447

пред друштвеном комисијом положе испит па онда им дати тамо велики посао и тако велику одговорност. Дакле друштво прво треба да има две добре и интелигентне учитељице. (Овде разумем за ове школе).

2. Друштво је дужно да недељно бар два пут шиље за то нарочитог лекара који ће водити контролу над радом ученица. Водити рачуна о штедњи набављајући све сам од прилике за недељу дана. А добра домаћица унела би му тачно рећи све шта јој све треба за ту недељу. А онако како друштво ради то је расипање. Оно је буџетом одредило за 6 недеља 7000 динара. За тај новац по моме мишљењу могу се два курса одржати.

3. Од оваквог рада т.ј. од школа које се отварају на разним местима у Србији, неће бити баш ништа. Школа у селу Младеновцу а друга у Варварину. Па онда до године у Мачви на Вршкој Чуци или сличној тачци.

Ја мислим, да би боље било узети два округа једно до другог. Па једну учитељицу поставити на једном крају једнога округа а другу на другом крају другога округа и радећи из села у село да се једна школа другој приближавају. Тако и само тако видеће народ користи од истих. Иначе овако како друштво ради то је као два бачена зрна злата у море песка. На начин овај који сам ја поменула " навикао би се наш сељак и радо би давао децу своју и онда друштво не би наилазило на непријатности при уписивању ученица. |

Јер наш народ патећи чешће пута постао је неповерљив баш према тој господи. После тога ту су и предрасуде и обичаји с којима треба доћи у борбу.

Кад се сврши са та два округа онда треба прећи у друга два и на тај начин за десетину година преплавила би се сва Србија и видела би се велика корист. А наш је народ благодаран, он би доцније и сам помагао такве школе и материјално.