Učitelj

·

449

кошака и сваки дан куповале по 2 киле меса, а то уме и моја баба,. „Научи ти њих да са мало направе бар лепо и чисто а оне то нису научиле“. А то би се могло постигнути да је учитељица интелигентна а друштво вредније у контроли. Тако и на тај начин биће користи од друштва и „школе за сеоске домаћице“.

Село Младеновац. Руж. М. Петровића.

О СЛАБИМ УЧЕНИЦИМА.

Свака школа, сваки разред било у гимназији било у народној школи има слабих ученика. Та је појава општа и толико распрострањена, да је у једној школи у педагошком савету било изречено мишљење: да је разред, без слабих ученика абнормалан; да сваки разред мора имати

у себи три елемента ученика: најбољих, средњих и слабих.

У овом мишљењу је велики део оштроумља, но оно мучно да је тачно. У самој ствари, ако у разреду има слабих ученика, то занимајући се с њима, учитељ утврђује знање средњих и чак даје неки материјал најбољима: најзад одговори најбољих и средњих служе као средство за обучавање слабих.

Све је ово врло добро у теорији, али у пракси ствар стоји сасвим другојаче. Кад се ви занимате са слабим ученицима, онда је у разреду монотонија, јер се преживљује старо, давно познато, а када идете даље, онда ти слаби ученици престају схватати виша објашњења, а ако седе мирно, то седе у некој хипнози, рђаво разумевајући шта се догађа у разреду. Они су обично немирни и удаљују се из разреда. Али посмотримо положај најслабијег ученика, његову психологију, његов унутрашњи поглед на свет.

То унутрашње психичко стање у већој мери је тешко: бити слаб у разреду, знати ту слабост и не клонути духом — представља собом нешто херојско. Свакоме човеку свој-