Učitelj

604

за то и примера. Данци су највише похваљени на орвом месту у томе погледу, да умеју да се спреме за практичан живот. Они, господо, неће само ни младиће од 16—18 година да зову у школе. У своје време, кад је покретана ствар, они су сазвали у своје школе људе од 36—38 година и они су те људе учили граматици, литератури, писмености, познавању Данске и духа данског, с том идејом, да ти људи, кад буду развили свој дух, ако им треба да буду практични и добри мајстори, научиће да буду и добри мајстори:

Та потреба привредног и стручног школовања, то је ствар која са званичном школом и просветом нема никаква посла: За то после долазе друге школе.

Наше главно питање није у томе, да у садашњу основну школу унесемо некакву привреду, некакве струке. Наше је питање у томе, | да ову садашњу основну школу доведемо у везу са животом дечака, т.ј. да ове, пошто њу сврше, школујемо даље:

Стање ту стоји овако: ~

Кад гледате статистику становништва по узрасту, ви имате овај рачун:

Деце од 6—12 година има 372.900, дакле рецимо 373.000 округло.

Подаци су ти мало ранији и ако узмете ону нужну. коректуру за неколико година, јер су ти подаци од пре пет година, онда број те деце изнеће 380.000.

Од тих 380.000 деце и мушке и женске, ми имамо у основној школи у почетку 129.000 а на крају 11.000 деце. Дакле можемо рачунати да у школа имамо 120.000. Имамо дакле мање од једне трећине у основним школама, у оно прво доба. То је велика невоља да од деце српске, која треба да просвете свој ум, можемо знати само једно од троје а двоје да остану па како им буде. Али у томе још није сва невоља. Може се казати, да према нашем, економском стању, према приликама и богатству нашем, то није најпосле мало, што ми школујемо 120.000 деце и може се рећи: па богме и то је добро.

Али тек сад настаје велика невоља. Деце после тога доба, а то су деца од 13—18 година, има скоро толико исто — 370.000 Ту настаје она велика невоља нашег данашњег стања. Од те деце чији број износи као и онај прве категорије, од те деце и младића шта ми школујемо2 У главноме имамо у гимназијама 6.600: можемо рећи 7.000 ђака. То су школе које стоје под министарством просвете. Додајте још трговачку школу, пољопривредне школе“