Učitelj

609 стар може пензионисати. То није партијски као што није партијски ни ово, што ћу сад казати узгред, односно замерке да је крагуј,вачки директор „изгнан“. То је један одличан директор и он је добио као такав једну највећу гимназију у Србији, која има 700 ђака и којој треба јак директор.

Он је добио као што видите највећу гимназију коју ми имамо.

Молим за допуштење да приметим и поводом онога, што је помињано о свештеничком закону. Говорено је на два начина: г. Лазаревић говорио је у опште о религији, како стоји вера, а друга господа замерала су, као да се са свештеничким пројектом не мисли искрено. Ја се радујем што сам добио прилику дао томе овде говорим и пре него што дочекам да се решава у Скупштини о свештеничком пројекту. Кад сам тај пројект спремао 1905. године, ја сам мислио, да не Треба свештеници да пружају руке п да просе. А ако Скупштина при претресу тога пројекта каже противно, ја нећу ни часа остати министар.

Ја налазим да не треба поп да пружи руке и налазим да је то врло рђаво и да треба то да се једном поправи; ја допуштам много врста тражења поправке али сам одлучно против тога, да поп иде с бакрачетом и да просјачи; ја то не могу да трпим и ако Скупштина стање не поправи, ја вам понављам, да ћу престати бити министар.

Што се тиче партизанства у овом раду, ево вам историје, ево вам хронологије тога питања: 1905. године поднет је тај пројект, дакле пре избора, кад се није ни знало да ће бити избора. И тада је још дошла једна клевета, као да је овај пројект удешен за избор, ма да је избор био тек после годину дана.

Што се тиче овога пројекта у погледу доста дугога времена од како је поднесен, доиста треба жалити, што то тако дуго траје, али и за то и за све друге ствари, ми свуда мучно стојимо с тога што не може да се споразумемо ни као пријатељи ни као непријатељи. И Срби и Турци могу да се сложе и. протестанти и католици могу да се сложе, само ми не можемо да се сложимо да један посао добро свршимо. Шта смо ми до сада свршили>2 Ми смо почели рад |. октобра и имали смо до сада око 90 дана рада, па шта смо за то време свршилиг Имали смо свега једну или две интерпелације, као нумера један и као нумера два, почели смо буџет да претресамо. И то како смо почели, види се по томе, што смо до сада свршили само једну осмину и тек смо ушли у другу