Učitelj

608

али извоз само од 80 милиона то је још мала подлога за народну просвету и тим се не може лако да школује народ. Молим вас да не заборавите за доцнију дебату, да на једног учитеља долази 50 ђака, и кад се једном учитељу да 50 ђака, ја му не могу товарити ни једну другу дужност више, јер то му је довољно и зато му не могу дати још и продужну школу. Г. Агатоновић рече: да се пре мало више радило у продужним школама, а ја држим да се сад више ради. (Рад. Агатоновић: пређе се давала накнада учитељима за прекомеран рад). Даје се и сад.

Оволико, господо, што се тиче општег разговора, у коме сам се ја морао садржати, да највише говорим о основним школама а то је с тога, што је основна школа буџетски најскупља а у исто време најважнија. Ја бих се вратио сад да говорим о средњим школама, да говорим о Университету, али ја држим да можемо говорити о томе после кад дођемо на поједине одељке, и ту имаћемо прилике да се ближе разговарамо. И приговоре, који су чињени, могао бих претрпети; мени то не смета, што се замера, али узгред бих могао да кажем, замерили су ми предговорници нешто, а нису гледали шта је важно. На пример г. Хаџић замерио ми је, што нисам добро саставио листу надзорника. То није зло, него је зло у томе што су надзорници, т. зв. петровски надзорници, који школу скоро и не виде. Оно како сам ја саставио списак 60, 80, 90, надзорника, ја могу примити на себе, невоља није у томе: невоља је у том што нема сталних надзорника и што морам те петровске надзорнике да шаљем. Ове године ја сам метнуо једну цифру у буџет да почнемо спремати надзорнике, и нама стоји у скорој будућности, да унесемо већу цифру за надзорнике и за поједине друге ствари. Г. Хаџић замерио ми је како сам истерао неке учитеље. Ја их нисам истерао, него сам неколико људи, који су имали године службе пензионисао зато што је буџет мали па не могу да поставим нове учитеље и онда сам казао: Па добро немојте их вређати, а ако су навршили године службе, може им се дати пензија.

Ја сам господо, на тај начин могао да поставим приличан број нових учитеља. Ја сад имам, као што рече мало час г. Ђорђевић 70 празних места. Ако ја могу пензионисати старе људе, ја не могу пенсионисати учитеље, јер је те право одузето министру законом. Ви знате да министар може и пензионисати и преместити професоре, али не може учитеље. Ако се нађу људи, који су одслужили 32 године и ако је буџетом допуштено, онда њих мини-

,