Učitelj

612

за 1 разред буквар, а за П1, Ш и ТУ раз. „класна хрестоматија“ и рачуница, која би више послужила учитељима но деци. За географију они траже само карту Европске Турске.

Како земљописна настава не треба да да ученицима само гола имена и положаје река, планина, равница, вароши и области то би несумњиво и ваљани уџбеници, као што рекосмо разумно употребљени, били од користи и ученицима и учитељима. Уџбеници из историје и веронауке били би не само добри потсетници онога што се у школи предавало, но и средства за читање, саморадњу и навикавање на књигу, која би уз то, као што горе поменусмо, олакшавала и рад учитеља у неподељеним школама.

Затворене школе. Дознајемо да су у северној Старој Србији затворене све српске основне школе, и ако су тиме погажене јасне законске одредбе. Због овога је код нашега народа у Ст. Србији овладало велико огорчење и на саме турске власти.

Овакав поступак турских власти не може се ничим правдати. Он | ни у интересу саме турске царевине ни у интересу мирног разнића нашега народа у Ст. Србији. Овакав поступак мора да буни и наше осећаје, кад знамо да се он врши у земљи где је, изузев нешто мало Арнаута, готово искључиво српски живаљ; кад се он врши у земљи са коју нас вежу осећаји најсјајније и најтужније наше прошлости; кад се он напослетку, врши у некадањем центру српске државе. И ми не можемо довољно да се начудимо: шта је руководило турске власти на оваке драконске мере! Да нису и овде умешани туђи агенти, који несумњиво не раде о добру ни турске државне целине ни српскога народа у Турској царевини 2 :

Наша су браћа у Ст. Србији прегли да им се понова отворе све школе, и, познавајући издржљивост и истрајност нашега народа у борби за свој културни развитак, ми не сумњамо у његов успех, тим пре но што наш народ тражи само оно што је и раније имао и што му је ушврђено царским ирадама Високе Порте, а то је — да српске основне школе у Рашко-Призренској епархији стоје само под управом српског там. митрополита.

ЦРНА ГОРА. 0

Недељне или празничне школе. — Никола Рацковић учитељ, који је и прошле године писао у нашем „Трговинском Гласнику“ о овим школама, пише и сада о њима у „Гласу Црногорца“, с на-

Ј