Učitelj

616

Како и за прве и за друге школе има јаких разлога сасвим вели г. М. Ћ.: морамо настојати да комуналне школе постану националне.

ХРВАТСКА И СЛАВОНИЈА.

Статистика ђака. По статистичким подацима о стању основних школа у Хрватској и Славонији било је, у 1905.—6. год. свега 1480 основних школа са 2721 учитељем и 232.993 ђака. На сваког учитеља долазило је просечно по 85 ђака! То је много!

Пензија српских учитеља у Хрватској и Славонији. — Како дознајемо потврђена је уредба о пензији српских учитеља у Хрватској и Славонији. У овим земљама остајали су ови просветни раденици у старости на улици. Ако нису имали никакве уштеђевине од злехуде учитељске плате, могли су се само просјачењем издржавати. Потврђењем ове уредбе могу од сада и они, као ин остали чиновници, у старости скромно очекивати последње дане. __Али, што је за српски народ најважније, овом је уредбом уклоњена једна од главних сметња за отварање српских школа у овим земљама. Сада је оправдана нада, да ће и само тамошње учитељство живље радити на отварању што више српских школа.

„Хрватски Учитељски Дом“. — Поред „Напретка“, почео је 'излазити нови лист са гореисписаним именом „Напредак“ ће излазити од сада у свескама од три табака као педагошко-научни лист, а „Хрватски Учитељски Дом“ биће гласник њихових сталешких институција, онако исто као што имају наша браћа Словенци „Ротоник“ и „Осте уз! Тоуди5“. Уредник „Хрватског Учитељског Дома“ је вредни наш колега Стјепан Шмид.

„Дисциплинарна уредба за учитеље у Далмацији Онако исто што се сада код нас, у Србији, саставила комисија — без и једног учитеља — за реформисање основних школа: онако исто као што се и код нас готово сви прописи за основ школе издају без учитељског мишљења, тако је, жали се „Учитељски Глас“, и за учитеље у Далмацији прописних и у службеном листу објављена ова уредба, без саслушања учитељског мишљења о њој.

„Учитељски Глас“ даље примећује: да ова уредба није онако ружичаста, као што су је представљали, и да је тому узрок осуство учитеља при њеној изради.

Српски учитељи и српске основне школе свуда су исте судбине!