Učitelj

617 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А). РЕФЕРАТИ

а) 0 СРПСКИМ НОВИЈИМ КЊИГАМА.

Јована Амоса Коменскога Велика Дидактика (Пе даснеа тадпа). Превео Ј. Миодратовић, професор. Издање Задужбине И. М, Коларца. — Београд 1907. на великој осмини стр. ГХТУ. и 260, цена 2 динара.

Једва једном добисмо и у српском преводу ов) ремек - дело славног педагога из ХУП. века, које вреди и данас читати не само као прилог Историји педагогије, већ као дело из кога се многоме чему можемо научити. За то треба да захвалимо преводиоцу и његовом прегалаштву. Овим приказом хоћемо да обратимо пажњу читалаца (поглавито учитеља и наставника у опште) на овај спис.

У књизи је на првом месту слика Коменскога, после чега у предговору преводилац казује да је дело превео са четвртог немачког издања, које су с латинског превели Јулиус Бигер и Франц Цубек.

После тога долази преводиочев чланак „Значај Коменскова рада у Историји педагогије.“ Кад читаоци прочитају овај чланак, увидеће да је Коменски доиста „највећи педагог свих времена и свих народа.“ Још је преводилац у чланку. „Јован Амос Коменски“ описао бурни живот и плодан рад овог великана ХУП века.

У „Поздраву читаоцима“ (стр. 5—9) Коменски на првом месту казује шта је то Дидактика, колико је важна вештина учити друге, шта га је побудило да ову књигу напише и др. За тим се обраћа (стр. 11—21) „Свима главарима“ (родитељима, школским управницима, владаоцима, црквеним старешинама и др.) и казује им како је све изопачено и покварено. Препорођај људски мора почети од деце — васпитавањем. Сви добри хришћани дужни су да пораде на том послу. После тога казује још (стр. 22—94) каква је „Корист од Дидактике“, коју даље излаже у 33 главе.

У прве четири главе реч је о циљу васпитања. Човек је најодличнији, најсавршенији створ божји. С неба је реч „Познај сам себе.“ Крајњи циљ живота човекова налази се на оном свету, где ће тек моћи да се усаврши дух људски (хришћанско гледиште), Живот на овоме свету само је припрема за онај други, вечни живот. Потчињени су циљеви: а) знање (образовање, добија се наставом,