Učitelj

630

Комисија је већ отпочела свој рад у Министарству Просвете п држи своје седнице сваког понедеоника и четвртка у вече.

Господин Министар Просвете отворио је лично прву седницу ове комисије и изнео своје погледе о задатку народне школе и потреби једнога модерног закона за народну просвету. Излажући своје погледе на досадашњи рад у просвети п препоручујући комисији да свој деликатан положај схвати онако како он очекује од стручних лица — педагога — који су најмеродавнији да кажу "реч о основном закону који има да регулише питања о народном просвећивању и образовању, Господин Министар је обратио пажњу комисији при изради овога закона п на то да се сложи идеално с практичним, да се води рачуна о нашим приликама и нар. потребама, и да се оно што се замишља може практички и да изведе. Нарочиту пажњу је г. Министар обратио комисији и на ту околност да се размисли о оној маси деце која износи велики број и која за данас не може да пролази или кров осн. школу или ако је прошла кроз ту школу не пде никуд. даље. Дакле од 120.000 уписане деце једва је 10.000 може да прође кроз друге · просв. привредне, индустријске, војничке заводе а 300.000 остаје или с најмањим школовањем или не добије никакво школовање.

Рад комисије г. Министар жели да буде јаван. Жао му је што није могао због буџетске незгоде позвати још неколико учитеља из унутрашњости, нарочито сеоских школа, да буду од помоћи комисији својим искуством у погледу, онога што треба да сеоска школа пружи својим васпитаницима. Желео бп да се. све начелне“ одлуке публикују и да се јавност обавештава о њима по су делује | својим критичким оценама о свему што мисли да би имао у прилог правилнијег решења просветних питања.

Рок за израду овог закона остављен је до месеца јуна.

»

Похвална одлука. Уредништва „учитеља“ и „Просвете“ више пута су пребацивали меродавним факторима и протествовали што се учитељи не позивају никад ни у седнице Глав. Просв. Савета (као ванредни чланови) ни у комисије које се одређују поради школских питања. Министарство Просвете пошло је један корак · унапред у овом погледу јер је одредило два учитеља у комисију за израду првог школ. закона а уредника „учитеља“, који је уједно п ванредни члан Гл. Проев. Савета позива редовно у седнице Просв. Савета. Овај корак Министарства наишао је на повољан пријем у учитељству и оно је Господину Министру и Предведнику Гл. Просв: Савета на овоме захвално.

Заразне болести међу шноленом децом. Од ово неколико последњих година

_ опажа се код нас у Србији веома велики проценат оболевања од заразних 00лести међу школском децом. Надлежни би требало да обрате нарочиту пажњу овој појави п да испитају узрске њене јер није довољно то само распустити школу кад се зараза где појави већ уклонити узроке који изазивају тако ужасно ширење дечјих болести. Од почетка ове године распуштене су 114 школе у Србији због заразних болести и то: у Београду 10, (2 школе распуштане су 2 пута а све школе 1 пут) у Београдском округу 8 школа, у Ваљевском 1; у Врањском 6; у Крагујевачком 14; у Крајинском 2; у Крушевачком 20; у Моравском 11; у Нишком 10; у Пиротском 4: у Подринском 1; у Пожаревачком 36 У Рудничком 3; у Смедеревском 9; И Тимочком 18: у Топличком 6; пу Ужичком 7.