Učitelj

а

|

631

Болести због којих су распуштане школе махом су: шарлах, мраса, велики кашаљ, заушњаци и дифтерија. »

За оРИ — Уредништво „Учитеља“ добило је ово писмо од једног свога пријатеља. „Уредништву „учитеља“, Београд. — Првог овог месеца умрла је гђица Милева Врбавчева, учитељица, И и ТУ р. овд. осн. женске школе а данас је сахрањена у овд. гробљу.

Покојница. рођена је у Брђанима (окр. рудничког) 1870. год.

Основну школу и 4 раз. гимназије свршила је у Шапцу а В. Ж Школу · у Београду. 3

Као просветна раденица била је одлична а као грађанка примерна.

Кад је већ била на издисају, питала је свога зета учитеља: да ли пу. добити одма „посмршну плалау“, јер сам у боловању потрошила све, па ме немају чиме сагратшти“ Зет јој је одговорио: ако узаживиш до 1. марта — до подне — добићеш и мартовску плату а посмршна се одмах издаје.

Она се обрадује и насмеши у највећим боловима и замоли, да јој зет напише квиту за мартовску плату и кад је зет написао квиту, она једва потпише. Првог марта. чекао сам порезника, који је био у Крушевцу ради предаје пореза — а сирота Врбавчева није могла дочекати да прими ту плату, јер је испустила своју напаћену душу 1. марта у 5 часова по подне а порезник је стигао у 7 часова. Чим је дошао поревник а ја га замолим за мартовску плату. Порезник рече, да ће питати депешом окр. благајну. До данас није стигао одговор. Кад сам затражио „посмршну плату“, порезник одговори: не смем дати без наређења и посла телеграм „Управи Фондова“.

Ето, г. уредниче, каква права има учитељ на „посмртну плату“, и ако је прву плату положио како је знао, јер би му Управа Фондова за сваки дан интерес наплатила. Да нисмо имали добрих људи, морали би просити, те да сахранимо учитељицу која је служила држсаву 82 године!

Молим Вас протествујте на надлежном месту, те да се изда наређење за овакове случајеве, јер је ово жалосно и стидно за нас У це, да се немамо чиме саранити.

Александровац НИ 2. марта 1908.

С поштовањем Спас. Ј. Спасојевић, учитељ“.

Овај поступак порезника није на закону основан. Првог марта је дотична учитељица имала права на мартовеку плату и она је у 5 часова изјутра могла и морала да је прими по закону о буџету. Поред те плате (за март) по закону она има према општој одлуци Касац. Суда и па посмртну плату ако је и истог дана умрла. Према овоме поступак дотичног благајника је неправилан и Учитељско Друштво тога краја треба да узме на се ту дужност да преко надлежних власти прибави закону силу и важност коју треба да има.

_Утемељачи Учитељског Удружења. Госпођа Наталија Зебићка учит. у Враћевшници уписала је и себе а и свог покојног мужа Влад. Зебића учит. и председника П учит. скупштине за, утемељача Учит. Удружења положивши прописне улоге благајни Глав. Одбора.

Нека је хвала г-ђи Зебићки на 079) пажњи према Удружењу а пок. Зе

бићу вечан помен!