Učitelj

140 УЧИТЕЉ

—_ док се налазила у бољим економским приликама. Па не само то _— него с погоршавањем економских прилика _- подлегла је разним пороцима, којих такође у почетку нашег државног живота није у оволикој мери било. _— Ово је одлика капиталистичког начина производње, заснованог на класној подвојености.

И ако је капиталистичкој класи у интересу: да маса народна буде што нешколованија, како не би могла увидети положај у ком се налази и како би се над њом експлоатација могла што лакше вршити, ипак она — т. ј. капиталистичка класа — у крајњем случају мора да рачуна бар на један мали део народне просвећености. Њој је циљ да масу екплоатише, да из њеног рада за себе вуче што веће користи, али у крајњем случају није зато да маса буде неспособна да се даје искористити; није јој у интересу да се маса у сваком погледу и једном за свагда убије. И стога, у земљама као што је Енглеска где је капиталистичка класа културнија, она —- дакле — у чисто себичном циљу — стара седам главна маса буде колико толико цивилизованија и способнија, да би се из њеног рада могло извући што више користи. Чиста и јасна ствар. Јер један радник с већом интелигенцијом и техничким образовањем, више ће призводити своме госи, него онај радник чија је интелигенција по све ниска и који нема толико техничке спреме да рукује машином. Стога она — капиталистичка класа — у тим земљама стара се да се главној маси даде бар основно образовање, старајући се при том да трошкови око њега што већим делом падну на саму масу.

Па то што бива у другим државама, знатно културнијим од Србије, бива и код нас (где се — по Марксовим речима — првобитна акумулација капитала врши пљачком), само у знатно мањој мери. И код нас се — У последње време — почиње поклањати већа пажња образовању народне масе. Али опет то се не ради увећавањем броја основних и других школа за народи увећавањем броја наставника у њима, но сасвим на други знатно јефтинији —_- начин: отварањем празничних и вечерњих школа, у којима раде они исти учитељи, који раде и у основној школи. Дакле за исту награду два посла. — Систем потпуне

експлоатације.

о а а с -