Učitelj

НЕДБЉНО-ПРАЗНИЧНЕ школе 141

Па кад већ те школе постоје и кад у њима радимо, онда је нужно да се која проговори и о њиховом уређењу, плану програму, наставним срествима, уџбеницима па ио самом времену.

Празничне и вечерње школе походе они неписмени дечаци који су престарили за основну школу, тј. који су прешли 11. годину старости, и онк младићи који нису старији од 20 година. Дакле, с обзиром на њихов душевни развитак и с обзиром на време учења — за њих би требало створити засебан план и програм рада од плана и програма за основну школу, па прописати и засебне уџбенике. За сада те школе немају свога плана и програма, нити засебних уџбеника за њихове ђаке, а ни само трајање учења у њима није тачно одређено, — него сами наставници, који их отварају и у њима раде, произвољно л према месним приликама одређују план и програм и служе се различним уџбеницима, махом онима који су прописани за основну школу. Тако исто и време учења у тим школама није тачно одређено, него се произвољно узима: негде недељом празником и четвртком траје годину, а негде опет две године; — али у већини време учења траје годину дана. = Дакле свуда различно.

По нашем мишљењу, учење у овим школама треба да траје најмање две године дана и да школа има два разреда. Јер година дана, колико у већини ова школа и траје, и сувише је кратак рок: да се дечаци и младићи могу обучити и писмености и осталим најнужнијим знањима која су им у животу потребна. Упис у ове школе треба да се врши у почетку школске године а похађање да је обавезно за све неписмене дечаке и младиће. Прве године, кад се школа отвори, уписали би се у први разред они младићи од 15—0 године. Тако оваквом поделом младићи приближно једних година и једних душевних способности били би у једном разреду и напредак у раду као и успех били би приближно једнаки, а уз то би они — као старији — идуће годипе били и у старијем разреду. Дечаци пак од 11—15 године, опет приближно једних година и једнаких способности, уписујући се за годину доцније, сачињавали би један разред, што је сасвим природније — но да су са са старијим у једном разреду.