Učitelj

НЕДЕЉНО -ПРАЗНИЧНЕ ШКОЛЕ < 145

зећи са ове тачке посматрања, решени смо да овога пута

проговоримо О морално-васпитним приликама у којима се

крећу наши ученици и на тај начин увидети оно што треба да се увиди, ако се хоће озбиљно да греди васпитној мети, јер васпитачу је дужност да увиди све оно што помаже или олмаже успех у васпитању.

У времену кад се са свих страна тврди да смо у погледу писмености бољи само од једне државе којој се дани њене самосталности на прсте броје, тако да речемо, у том времену исто је тако, ако не и више, потребно бацити ма и површан поглед на наше моралне прилике, пошто је утврђена истина да је за друштво и државу опаснији неморалан од неписменога. Недавно је у нас расписан конкурс на који ће се начин најбрже доћи до писмености; жалити је што тако нешто није било и са питањем о моралносши, јер ово није ништа мање по вредности од првога.

Куд се год окренете, око себе, лево-десно, напредназад, свуда на све четири стране широм нашега друштва, видите да су све људске радње прожете неморалом, неморалним смером, или бар да се граниче облашћу неморала. Више побуде, виши мотиви, којима се руководе фиктивни карактери у својим пословима, уступили су места НИЖИМ побудама, егоистичним стимулусима. Просвећени синови, нарочито народна интелигенција, увиђају зло које грозно плави друштво и које ће га потпуно руинирати, а с тим долази и губитак државне самосталности и егзистирање наше нације. Али што је још страховитије, чини се по свему да нико озбиљно од званичних, а и приватних фактора, не мисли на покушај да се огласи и отпочне систематски рат противу зла рода људскога — противу корупције која је у свима правцима ухватила своје жиле, већ се с резигнацијом оставља оној латинској изреци „нека иде како иде“. Да не би ово неколико реченица, којима смо овде изнели данашњи морал, односно неморал, изгледале као какве фразе, које на крају крајева ништа стварнога не казују, принуђени смо да данашње моралне прилике ближе опцртамо.

Доба, у којем живимо и деламо, свачим се може похвалити, само не и моралношћу, које је важније од свега осталога. Сваки је данашњи друштвени однос проткан оним што стоји у очитој противности са етичким идејама, са мо-

УЧИТЕЉ 10