Učitelj

144 УЧИТЕЉ

браћа Хрвати, а тако и други народи. Енциклопедијска читанка —- нарочито за ове школе оправдана је зато, што би она била намењена ученицима са много јачим душевним способностима него што су ученици основних школа, и што је градиво изнето у облику читаначком, т.ј. популарно написано, није тако сухопарно као градиво у обичним уџбеницима, те је тако знатно лакше за схватање.

- Да би се ученици ових школа што боље упознали са својом земљом, у којој су се родили и у којој живе, с њеном културом и економијом, с њеном привредом и радиношћу итд. потребно је да се с њима приређују почешће екскурзије у поједине крајеве отаџбине.

Трошак на ове екскурзије треба да падне на терет: среза, округа и државе. Наставницима, који у овим школама раде, округ, или држава, даваће на име награде 300 динара годишње. Ова сума — држимо — није ни мало велика,

кад се зна с коликим је и с каквим је тешкоћама скопчан.

учитељски рад, а кад се тај рад још има да увећа на рачун чак и најнужнијег недељног одмора, онда мислимо не би се имало шта ни тој тако скромној награди приговорити.

( овим смо завршили ово своје кратко мишљење о

овим школама, не претендујући на исцрпност, а нарочито што се нисмо дотакли и варошких: недељно-празничних.

школа, о којима — држимо — треба засебно говорити.

Наша је жеља: да овим редовама укажемо на прилике у

којима се ове школе налазе, које, кад би се уредиле како

треба, могле би бити основ за народне универзитете, и

да изнесемо своје мишљење како би их требало уредити.

а тиме да дамо повода и другима да о овом питању размисле. Ж. П. Исаиловић

Данашње морапно-васпитне прилике с погледом.

на васпитни идсап.

Хербартијанска васпитна система истакла је, као што је већ познато, за васпитну сврху морални карактер, који се конкретно оличава у Исусу Христу. Све што се ради у школи, чини се ради постигнућа васпитнога идеала. Пола-