Učitelj

192 - УЧИТЕЉ –

Христић Филип, /7рва Чутанка за основне србске школе. пр. и -од шк. ком. Беог. књ. књ. Срб. стр. 75. на 12-ни.

Христић Филим Друга Чишанка за осн. србске школе. Пр. и од кк. ком. Беог. књ. књ. Срб. стр. 164. на 19-ни, ц. 70 пара. Ссари правопис Беч. к _

За име писца обема овим књигама дознаје се из Гласника Ш,. 296. — И ова и све нацред побројане школске књиге прештампаване су после за школе у мноштву егземплара и прештампавају се и данас (1867. с мањим и већим променама. Знатнија је про: мена, што су 1864. русизми и архајизми старога нашег књижевног језика поправљени према уведенијем разумним поправкама у нашем књижев. језику).

1851.

~

= Аноћим, Србска тчеторија за осн. срб. школе. Пр. и од шкК. ком. ц. 1 грош. Б. Књигопеч. Књ. Србског. Стр, 48 у 16". Бранковић Коста, Мислословље или логика за првогодишње слушатеље мудрословља у лицеуму књажевства Србског. Израдио Коста Бранковић професор философије ит.д. (Прегледано и одобрено школском комисијом.). Беог. прп књигоп. Књ. Србског. 89 стр. 16. и 301. Критиковао А. Васиљевић у Тргов. новинама. 1861. итд.

Вукосављевић Јовањ Обшмирна трговачки рачуница. Беог. при књигоп. Књ. Србског. Стр. 153. л. 6 на 40.

Драгосављевић Адам, Немачка грамашика за децу и за свакога који је рад немачки језик из књига да научи. Од Адама Драго сављевића 1833. год., по други пут печатана. Пешта. Типогр. Вас Козме. стр. 151. 8'.

Ђурковић Јевђеније, Мала немачка граматика за Србе издана Јевђеније Ђурковић крал. свјетником. Пешта, штамп. код Вас. Козле. Б. 2 стр. 100. на 8". ; - -

Исанловић Дим, „Јатинска граматика за учећу се младеж у гимназијама књ. Србије. Прегл. и одобр. шк. комис. Беог. при књигоп. књ. Срб. стр. 128. 80. =

Јовановић Евгеније, Грам'тиха церковно—словјнскаго језика. Сочаненије Евгенија Јовановића правосл. епископа Карловачкаго (Кроациа). Висна. Издао Алберт А. Венедикт књигопродавац славјански. Тип. арменскаго монастирја. На 803 ко 979 стр.

Подношена је Друштву срп. словесности, да је оно изда, и и суд је испао Повољно, са знатном хвалом; а одбијена је за то, што не иде у друштвени програм, који се тиче чисто српског језика. Вици Срб. Нов. 1849. стр. адлитд.

Станиша 6. Станишић - учитељ (Наставиће се)

етилен