Učitelj

Е |

БЕЛЕШКЕ 198

БЕЛЕШКЕ.

Из Просветног бавета. Главни Просветни Савет у својим седницама од почетка ове школске године донео је ове одлуке по стварима које се тичу основне школе и учитеља.

1. Упутио је рукопис „Основи Пеихологије“ од Ал. Васиљевића на оцену г. Д-р Миливоју Јовановићу и Св. Максимовићу.

2. Саслушао реферат комисије за преглед поднесених рукописа Хришћанске Науке на стечај. па одлучио да г. г. Вл. Стојановић и Добросав Ковачевић одређеније кажу: да ли су за који од поднетих рукописа да се прими или их треба све одбацити па расписати нови конкурс.

8. Одлучио: да се пенвионишу г-ђа Христина Пејовићка учитељица и Љуб. Миленковићка из Суводања, а да г-ђу Ангелину Стаменковићку из Врњачке Бање и Марију Лемајићку не треба пензионовати.

4. Поводом молбе г-ђице Лепосаве Николићеве учитељице у пензији, донесена је начелна одлука: да се не може ни један наставник основне школе, који је пензионован по садашњем закону, вратити из пензије у активну службу, који Нема погодбе чл. 29. данашњег закона о нар. школама.

5. Изабран је одбор од три лица, који ће имати да саставе нацрт стечаја, за Историју Српског Народа за ТУ. разред основне школе.

6. Одређена су лица која ће поднети Савету мишљење, да ли се свршени ученици Призренске Богословије могу користити чл. 30. закона о народним шкозама и бити постављани за привремене учитеље.,

7. По молби г. Алексе Нешића учитеља у пензији, који је молио да се врати поновљ у учитељску службу, одлучено је; да поднесе лекарско уверење о стању здравља.

8. По молби г-ђе Јелисавете Маринковићке бив. учитељице, која је молила, да се врати понова у учитељску службу, одређен је г. Д-р Чед. Митровић редован члан Савета, да реферује какве су јој биле кривице због којих је отпуштена била и поднесе своје мишљење Савету: да ли је треба вратити у службу.

9. По молби г-ђице Драге Божићеве пређ. учитељице, која је молила да се врати у учитељску службу, одређен је г. Д-р Св. Стевановић редован члан Савета да реферује: да ли је треба вратити у службу.

10. „Кривица, г. Сретена Јелисавчића учитеља, дата је на реферовање г. Др Чеди Митровићу редовном члану Савета.

11. По молби г. Стеве Чутурила в. учитеља грађ. школе у пензији, који је поднео молбу, да му Министарство откупи упуство за предавање буквара, одређен је г. Љуб. Протић, управник Жен. Учитељске Школе, да Савету реферује. да ли му треба учинити по молби.

»

Нове школске зграде у Београду. — До пре неколико година Београд је веома кубурио са школским зградама, јер осим школских зграда на Дунавском крају и Палилули, све остале школске зграде, било општинске било приватне, које су узимате под кирију за потребу школску, биле су не само неугледне већ и до зла Бога рђаве. Заузимљивошћу пређашњег председника општине београдске г. К, Главинића и одбора општинског и школског, Београд је може се

УЧИТЕЉ 13