Učitelj

БЕЛЕШКЕ « : 195

Прилози за пансионат. Према одлуци ХХУ Учитељске Скупштине Главном Одбору Учитељеког Удружења стављено је у дужност да настане преко зборова, и учитеља што енергичније да се прикупи што више средстава за подизање пансионата за учитељску децу, како би се што пре могла ова хумана замисао пи извести.

Ми не сумњамо да ће наше учитељство појмити и у овој прилици своју дужност, и одазвати се позиву Главног Одбора онако, као што он с правом од њега очекује већ само хоћемо да напоменемо — да би требало томе послу већ приступити, што пре, те организовати одборе, наћи поверенике, ангажовати све факторе који нам могу помоћи, као општине, цркве, среске и окружне скупштине итд. даље приређивати концерте, забаве, предавања итд., у корист пансионата, и прилоге одмах слати Главном Одбору.

> Б

Хвала јој! Окружна скупштина округа ваљевског, дала је леп пример поимања свог самоуправног задатка. По молби Главног Одбора Учитељ. Удружења она је унела у свој буџет за 1909. годину суму од 500 динара на име помоћи за подизање пансионата за учитељску децу. Тим својим поступком скупштина округа ваљевског дала је леп пример и другима да се на њу угледају а задужила и Учитељско Удружење да јој рекне евесрдно: Хвала !

>

Мушка учитељска школа у Јагодини и женска учитељска школа у Београду. Учитељски испит положило је у мушкој учитељској школи у Јагодини 28 кандидата (5 с одличним, 12 с врло добрим и 6 са добрим успехом) а у женекој учитељској школи у Београду 22 (3 с одличним, 14 с врло добрим и

=

5 са добрим успехом). %

Конгрес словенског учитељства. Између 26. јуна и 1. јула одржан је у Прагу конгрее свесловенског учитељства, на ком је узело учешћа око 6000 учитеља и учитељица из свију словенских земаља.

Главни предмет расправе овога знаменитог конгреса била је тема о народном васпитању. -

Конгрес се поделио у секције, које су главну тему специалисале и разредиле на ове посебне теме: О биолошким мотивима народног посвећивања, о пеихолошким мотивима народног просвећивања, о социолошким мотивима народног просвећивања; о народној узајамности, привржености, народним одликама и борби; о духу јединства у настави; о упливу народа на школство, 0 слободи и управи школе, о плановима наставних предмета, о изучавању појединих предмета (о наставном језику, каквом се литературом може постићи наставни циљ; О историји, о изучавању природних наука, земљописа и математике, о цртању, о певању и музици, о образовању телесном). о народном нросвећивању ван школе, просвећивање појединаца за друштво а друштва за самобразовање, о знанственом и уметничком образовању, о народности и њеном значају у васпитању. '

Ова огромна грађа могла се разрадити и темељно расправити само тиме, што су образоване више секција за сваку област на посе.

»

Манифестација за чешке шкоде у Бечу. 4. јуна бечки су Чеси држали

јаван митинг, на коме су протествоваки против земаљског школског одбора, који