Učitelj

104 А УЧИТЕЉ

рећи подмирио потребе своје у томе погледу. да ово 3—4 последње године подигнуте су нове модерне школске зграде у Савамали, на Ист. Врачару, код Саборне Цркве, на Смедеревском друму и Крагујевачком друму. Још су остале Теразије и 8. Врачар са старим школским зградама, али се и ва њих у велико ради да добију нове зграде у најкраћем времену и тако ће сви крајеви Београда бити снабдевени добрим школским зградама.

У једном од наредних бројева „Учитеља“ ми ћемо се постарати да донесемо опис нових зграда а по могућству и снимке неких, јер оне свака за се представљају нарочити тип, а за сада овим констатујемо леп знак културног напретка у Београду и одајемо хвалу свима меродавним факторима који су допринели да Београд дође до овако лепих зграда школских, којима се може подичити. - : Садашњем председнику ошштине г. Вуловићу је дужност да пође стопама свога претходника г. Главинића и доврши започете радове његове па му неће признање и захвалност изостати.

с

Једна лепа школска зграда. У селу Умчарима, срезу Грочанском округу Београдском, подигнута је заузимљивошћу тамошњег учитеља г. Љуб. Ковачевића, који је у томе селу више од 12 година, врло лепа школска вграда која, може служити многим варошима за углед.

Школа је у швајцарском стилу, павиљонског система, удешена по свима правилима хигијенским и педагошким, а с поља тако украшена да на први поглед чини утисак веома фрапантан.

Грађење ове школске зграде стало је ту општину сем кулука и др. преко 25.000 динара. -

Надлежни би требали да укажу какво морално признање томе вредноме · учитељу и општини који су поднели много жртава и посла око подизања ове. угледне школе, а то је и реди морална дужност њихова, јер кад су могли во- | дити рачуна о заслужним људима за подизање нове Јеврејске Ситагоге у Београду, ваљда је право да воде рачуна и о подизању једне српске основне школе!

Учитељске прославе. Г. Стева Калуђерчић управник Више Девојачке Школе у Сарајеву и г-ђа Ашанасија В. Мајзнер учитељица у Крагујевцу, прославили су у септембру ове године двадесет-петогодишњицу учитељскога рада.

Оба ова јубилара својим примервим радом на српској просвети стекли су признања и хвале. < - |

Честитамо им славље и желимо да дуго поживе и радом својим на васпитању народног подмлатка одрже оне симпатије свих другова и пријатеља школе и просвете, које су их и до сад пратиле. - 5

Скупштина друштва за дечју психологију. 9. п 4. августа ове године држата је П скупштина друштва за дечју пеихологију; на којој су претресана, многа питања из области дечје психологије.

Пре скупштине ово друштво одржало је тродневни курс ради упознавања својих чланова са експерименталним проматрањем деце и применом добивених резултата у васпитању. На овоме курсу држао је предавање г. Д-р Паја Радо" сављевић доценат Њујоршког Университета.

~ а

~