Učitelj

976 УЧИТЕЉ

од петнаест дана, од дана саопштеног му постављења или премештаја. Као што се из депеше пореског одељења среза космајског од 30. августа 1908 год. види, акт благајне округа београдског од 15. октобра 1904. год. Бр. 6971, којим је одељку спроведена одлука Министра Просвете од 1. октобра 1904. год. Бр. 1287970 о премештају жалитељичином из Бељине за учитељицу у Вајугу, жалитељци Наталији није саопштен.

Па како је према овоме жалитељци, противно императивном наређењу горњег чл. 47. оглашено место за упражњено, јер јој премештај није ни саопштен, то је Државни Савет на данашњем свом састанку, а на основу чл 20. свога пословника, донео одлуку, да се ради објашњења и решења по овом предмету позовете на саветски састанак, који ће бити 4. октобра ов. г. у 10: часова пре подне“.

Г. Министар није отишао на ову седницу због болести, али је за другу Саветску седницу која је била 12. ов. м. писменим актом од октобра ов. г. ПБр. 16056. дао против-разлоге, наводећи, да је г-ђи Николићки овај премештај био познат, јер је молбом својом од 31. октобра 1904. г. известила министарство да јој је због болести није могуће отаћи на ново опредељење у Вајузи. где је премештена, тражила лекарску комисију на основу чл. 43. зак. 0 нар. школама. Према овоме г. Министар је тражио да Држ. Савет одбије г-ђу Николићку, пошто њено тражење није на закону основано.

Државни Савет у седници својој од 12. ов. м. усвојио је ову примедбу г. Министра и одлучио одлуком својом Бр. 6225. и известио министарство да оснажава решење г. Министра Просвете.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ЗАПИСНИЦИ

П САСТАНАК Главног Одбора Учит. Удружења од 10. и 11. августа 1908. године.

Били су: Мих. Милошевић, Ант. Стојиљковић, Ђ. Јовановић, Живко Јовановић, Урош Благојевић, Грујица Аџемовић, Милутин Станковић, Живојин Радосављевић, М. Станојевић, Станиша Станишић, Дим. Н. Лазаревић, Петар А. Лукић и Стев У. Ђорђевић.

На дневном су реду одлуке ХХУ Учит. Скупштине.

М

Прочитан је записник | састанка, за кога је Глав. Одбор решио; да се једногласно прими.