Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 907

МИ

Прочитано је писмо, којим Надз. Одбор јавља о свом конституисању. Примљено знању.

УШ

Станиша Станишић предлаже, да се сва Учитељска Удружења у српским земљама известе о конституисању, да се прикупе сви скупшт. радови, те да им се пошаљу, ради јаче духовне везе између нас и њих и да се замоле да наше удружење што чешће извештавају о своме раду.

Одлучено: да се прими и по њему да се уради.

Х

Председник чита главније скупштинске одлуке и по њима отвара дебату, напоуињући: да је најглавнија одлука подизање пансионата за децу српских учитеља у ширем смислу. Затим изјављује, да је и г. министар просвете обећао, да ће ову ствар помоћи, у колико буде могао успети, и државним средствима.

Главни Одбор је ово примио с благодарношћу и одлучио: да се у томе правцу ради код г. министра и да му се ово нагласи као прва и најглавнија жеља српског учитељства.

Х

Да би се већ једном подмирила ова најглавнија потреба подизање пансионата за учитељску децу, Главни је Одбор одлучио: да у току ове године уложи своју најживљу делатност у изналажењу средстава за постигнуће тога свога циља.

Х

Вођен је разговор и о томе, како је било на скупштини учитеља, који су критиковали рад управитеља и окр. шк. референта, а било је говора и о овогодишњем учит. распореду учитеља, па је после подужег разговора одлучено: како није невероватно да може бити, да је који од тих учитеља –- управитеља нетактичним држањем изазвао нерасположење колегијума према себи, и да би на жалбе, ако би их где било, требало свраћати пажњу и нетактичне управитеље замењивати старијим и угледнијим школским радницима, који би били подеснији да колегијалне односе одрже на висини, на којој они, према школским интересима, и морају бити.

Што се пак овогод. распореда тиче, удружење са њим нема никакве везе; јер њега израђује самостална комисија, коју по закону бира Главни Просветни Савет, без учешћа удружења. У исто време Глав. Одбор умолиће г. министра просвете, да, приликом