Učitelj

392 УЧИТЕЉ

а католици насељавају. Отварање католичких вероисповедних и државних школа, подизање католичких манастира и цркава и довођење гомиле фратора и фрањеваца тамошња управа помаже и морално и материјално. Тако је сада у Босни готово два пута већи број католика но пре окупације (и ако су опет у огромној мањини) са 200 цркава, преко 20 манастира, 11 средњих и 710 основних школа.

Па ипак је данас национална свест у Босни и Херцеговини јача но пре окуцације; српски је народ тамо сада готов и на веће материјалне жртве за народну просвету и књижевност; али баш та дуга борба, баш те велике материјалне жртве, као и тамошње власти много су допринеле оспромашавању Срба, а по том и исељавању и најслабијој популацији. Јер, и ако су ове две највеће српске земље (51.000 [ ] Км.) са толиким природним богатством, и ако су мало насељене, ипак је тамо прираштај врло слаб. У Босни и Херцеговини било је пре окупације око 1,300.000 душа, а сада, тек око 1,700.000, што значи да је за 30 година прираштај тек за 400.000 душа, за које се време у Србији, која је по простору мања. од Босне и Херцеговине, прирасло око 1,000.000 душа.

Ж. Јовановић, учитељ.

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД.

Реформа народних школа у Русији.

Русија се препорођава. Преставници демократских идеја, који су извојевали себи утицај на државне послове започели су већ свој рад на препорођају рускога друштва. Значајно је да се у томе не чине велики скокови, већ се све, што се предузима у име препорођаја, предузима лагано, постепено и опрезно.

Пошто су школе од јакога утицаја на друштвени живот свуда,

пап у Русији, то је сасвим природно што је у Русији у ред по-

требних рефорама дошла и реформа школа, на чему се сад ради у Русији веома живо. Пошто је завршен рад на пројектовању потребних рефорама у уређењу средњих школа, приступљено је изради пројекта за потребне реформе у уређењу народних школа.

„Новоје Времја“ посвећујући своју пажњу овоме важноме просветном предузећу руске државне управе износи главне прин-