Učitelj

РМ

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 393

ципе на којима ће бити изведена реформа народних школа у

Русији.

„Свршивши са претресањем питања о реформи више школе

— вели се у поменутом чланку „Новога Времена“ — мипистарство

просвете одлучило је извести корените реформе и у уредби народнога образовања. Основна мисао реформе састоји се у томе да основна школа, остајући свуда руска и државна, у исто време за-

довољава и потребе појединих покрајина у погледу на језик и

веру, како би поједине области и градови имали могућности без препрека подизати и одржавати народне школе, под надзором и и учешћем државне управе:

Основним школама поставља се нова задаћа. Она је дужна, не само обучавати ученике, већ још и утврђивати их у религиозним и моралним појмовима. Под овим последњим подразумева се навикавање ученика на појимање пристојности, поучавање на рад, навикавање реду, уредности, развијање појмова код ученика 0 дужностима и о савесном испунавању дужности. У основним шко-

„лама, као у државним школама, предавања ће се изводити на

руском језику. Изузетак је учињен за покрајине са инородним насељењем. У тим покрајинама, ма да се дозвољава започети обуку деце на њиховом матерњем језику, ипак готово једновремено с тим мора се предавати и руски језик, тако, да ученици већ у другој години могу на руском језику изучавати рачунање.

У делу народнога образовања даје учешће и месних управа, којима се у томе одређује пространа улога. Биће установљен читав ред надзорних школских органа од чиноввика министарства, чиновника месне управе, и лица, по избору. Први орган је старашељстшво. Оно се састоји из наставника веронауке, преставника учитељског колегијума и два лица које бира општина која школу издржава. Старатељства ће се старати семо за домаћи део школскога уређења: за уредно похађање школе, да школски савет извештава. 0 примећеним неуредностима у школском животу, а њима се ставља У дужност и надзор у образовању деце, која, се образују вам школе, У кући родитеља. Даљи надзорни школски органи су: срески џ губерншјеки школски савети. Први се саставља од инспектора основних школа и од преставника обласне управе, дворјанства (племства) и градске и општинске управе, а други, губернијски школски савет, састављају: преставници владе, преставници племства (дворјанства), директори народних школа, преставници друштвевих организација и црквене управе.