Učitelj

394 УЧИТЕЉ

У делокруг задаће школских савета спада: дозвољавање општинама и приватним лицима отварање школа, затварање школа по сопственој иницијативи, узимање на одговор издржалаца основних школа, и премештање ф оштпушт тање ученика.

Главни надзор над месним управама у погледу примењивања закона министарство задржава за себе, налазећи да је стварање угледне основне школе државно дело, и да основна школа мора бити државна установа, а не приватна.

Управама и установама, којима закон ставља у дужност отварање основних школа, дато је право да их могу отварати пошто на седам дана раније само известе о томе школскога, инспектора. Остале народне школе могу се отворити само по претходно добивеном допуштењу.

Учење у основним школама траје 6 година, са најмање 110 школских дана у градовима. ;

Обавезни предмети у основним школама јесу : веронаука, руски језик, рачун геометрија с цртањем, земљопис Русије, краснопис, познавање природе и црквено-словенско читање, (ва православне Русе). Сем овога, по могућности, још и певање, цртање и гимнастика.

Обим предавања у основним школама. и правила о школским испитима прописаће министарство народне просвете.

Сем изложенога министарство ће завести и нове педагошке зборове ради претреса питања из области наставе п васпитања. Таква педагошка. зборисања делиће се на две категорије. Прво, месни зборови, у местима са 3 или више учитеља, ради сагласнога рада више учитеља у једној истој школи, п друго, педагошки зборови, које ће чинити сви учитељи једнога града или среза, ради претресања, локалних школских питања, са учешћем преставника школског савета и школескога старатељства.

~

8. децембра, под председништвом министра просвете, А. Н. Шварца, одржан је састанак министарскога школског савета ради претреса израђенога. пројекта за реформу основних школа. Савет није учинио никаквих битних измена, у спремљеном пројекту. Савет је учинио измену да се деца у основну школу примају пошто наврше 8, а не 6 година, како је било пројектовано.

Пошто пројекат буде псправљен по нахођењима министарског школског савета, поднеће се на претрес у Министарском Савету, а том том ће се изнети пред Государствеву Думу.

). П. Јовановић.

пазе а аа