Učitelj

400 УЧИТЕЉ

отпочиње песму стари жабац. „Брекеке“! тако почиње. Сви остали за неко време ћуте и као да се чуде дивоти и славном певању свога хоровође. По том отпочну сви певати с њим заједно. Сваки се дере колико може јаче својим квак, квак, квар, квар. А између њих распознаје се јасно хоровођин глас: Брекеке! Брекеке!

Обухватање. 1. Како се зове жабље певање; 2. Које жабе могу певати; 3. Опиши жабљу дуваљку. 4. Шта знаш испричати 0 певању жаба 2

4. Жабље детињство. Лаба снесе јаја у воду. Она образују жабљак. Ко је видео жабљак“ Како изгледа жабљак“ После неколико дана измиле из јаја мале животиње чије се тело састоји само из главе, трупа и репа. То су пуногљавци. Они се ране отпадцима биљака. Глава им бива све већа и шира и личи све више на главу код жабе.

Наскоро израсту с обе стране репа задње ноге а доцније и предње. Тако неко време ове животиње изгледају као репате жабе. Тада оне излазе и на суво и скачу у воду. То нису више пуноглавци. Али репа мало по мало па лестане. Отпадне сасвим и жаба добије свој прави облик.

Жаба преспава зиму у глибу на дну баре или у чкаљи некој.

5. Непријатељи жабе. Ко зна којега непријатеља жаба: (Рода). Како се чува она од овог непријатеља: (Може да скочи у воду дубоко, завуче се у чкаљу, заглиби се у брлог итд.

Систем.

А) 1. Шта има све жаба на своме телу

1. Глава. а) уши, 6) очи, в) уста.

У глави: а) језик, 6) зубе.

2. Труп (боја коже итд.).

8. Ноге (прети, кожице).

И. За цртање глава, ноге.

|! Жаба у својој младости 1. Шта је прво била. 2. Шта се излеже из јајета. 3. Шта постане од пуноглавца.

Б) Живот жабе.

1 Где живи.

9. Жаба као ловац | тело Е еше 8. „ » пливач > МА но а „ певач

ПЦ. Непријатељи жабе. Извод пз свега овога: