Učitelj

из школског РАДА 399

Па зашто ће јој онда зубићи кад не жваће храну ; (Да придржава). Мале животињице обично не хвата у скоку. За то хватање помаже јој језик. Да видимо какав јој је језик (широк и на предњем крају чврсто израстао.

Који крај јој је слободан» (Задњи). Чудновато! Па за што јој је језик тако удешен # Сад ћу то да вам кажем. Језик је лепљив. Кад завуји каква мушица или бубица поред жабе, она извуче свој лепљиви језик на поље, и она се брзо залепи, жаба га тад поврати натраг и животињица упадне унутра те је прогута.

Припитивање. Каква је кожа; Пз чега је састављенаг Шта зна ко казати о промени њене боје; Које јој животиње служе за хрануг Где иде у лов; За што се може лако сакрити да је пљен не опази2 На који начин хвата жаба црвиће и пужиће; Каква јој је губица % Какви су јој зуби“ За што јој служе“ Какав је. језик у жабе% За што је удешен тако, Опиши ми какви су очи и уши код жабе.

9. Жаба као пливач. Каба се налази махом у води. Она је 60дени самовник. За то мора да зна пливаши. И то она заиста одлично зна. Она је добар пливач. Да видимо шта њој помаже у пливању ! Какве су јој вадње ноге% Колико имају прстију • Шта се палази између прстијуг Да видимо како жаба плива! Шта ради са задњим ногама а како јој стоје прсти тада“ Кад јој пе би били тако прсти удешени да ли би могла тако пливати; Како држи жаба предње ногед Какви су прети на предњим ногама; Има ли ту кожица за пливање између њих • (нема).

Обухватање. ]. 1. Где се налази обично зелена жаба: 2. Откуд је тако име добила; П. С којим правом смо је назвали пливачем 2 2. Чиме се помаже она покретању у воду = 3. Опиши предње удове.

3. Жаба као бас-певач. Кад неко у друштву нижим гласом (дебело) пева каже се да пева бас. Међу животињама жаба пева, бас — она је басиста. Али певају само мужјаци. Они имају и један музички инструменат. С обе страпе главе налази се танка, кожица. Ова се за време певања напуни ваздухом и образује тада једну малу дуваљку кугластог облика. Ова дуваљка појачава звук. |

Како бисмо је могли назвати: Женска нема ове дуваљке. зен глас личи на гроктање. Кад ћемо чути жабље певање; (из-

1 ЈЕР јутра и увече). Тада личи збиља на обучен хор певачки. Прво