Učitelj

418 У ши те

8.) другарство;

4 Грађанско расположење, које се огледа у школском животу.

Глава Х1: Различити резулпантни иншламтклац осећај. Овде спада прво нагон за колекцијом, који је често пута спојен са инштинктом за играње. Сваки човек пмао је пили има такав један ипштинкат.

Конштруктивни инштинкат по свој прилици даје само једна модификација деструктивног пнштинкта. Што се тиче естетског“ инштинкта оно је у детињству већим делом сеазоричке природе. Боја, глас и ритам најефективнији су надражаји по дете. Лепота, форме, хармонија и јединство постаје важнија ствар кад се дух мало јаче развије и кад се узори обравују у току навикавања и образовања. Колориране слике и слике, чији субјекти интересују малу децу више се допадају деци него ли и највећа ремек-дела на црном и белом платну.

У ове инштинкте спадају и миграторпи и ритмички нагови Наш аутор слаже се с професором Џемсом и вели, да је инштинкат тенденција да се активише, а емоција је опет тенденција да се

осећа, чуствује. Суштина и развиће емоцијоналног (осећајног, чу-

ственог) живота никада се не ће потпуно схватити, док се не буде више пажње обраћало универзалним ефектима инштинктивних ак ција и конштантнијим и универзалнијим надражајима на духовну активност п осећај. Но, док се то буде постигло проће још много Савом воде.

Глава ХШ: Екеспресивни иншлаинкат. Овде убраја прво, учење усменог језика, где наш аутор разликује три степена:

а.) инштинктивни степен;

6.) степен играња с речима и имитовања;

в.) степен учења речи;

г.) степен прављења реченица.

друго, учење визујелног језика;

фреће, цртање се може означити као конштруктивно естетички инштинкат, но, оно се исто тако може означити и као експресивпи нагон. >

Глава ХТУ.: Развиће итшелекта. Детињи живот почиње без свесног интелекта, већ то понајлак постиже. Главна разлика између интелекта у детета и интелекта у одраслог човека састоји се у томе, да се детиње акције контролишу инштинктивним импулзима и интересима, а човек се више одликује свесним хабитујелним рејакцијама и интересовањима.