Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 493

вејалица, припремање семена за сетву, 0 чишћењу њива после жетве, као средству за утамањавање штеточина, о дуњи, зашто воћке бивају неплоднег О пзбору калем гранчица при калемљењу лоза, о чишћењу и неговању каца, сименталско говече, подизање стаја за стоку, вилина косица, самовила на детелини и луцерки, потреба ограничавања шума, дете болесно од гушобоље носити одмах лекару, облагорођавање п нега високостабластих ружа. да овим долазе 13 кратких — поучних бележака, па онда преглед пољопривредних установа и удружења. Саобраћајне установе, стални панађури (вашарп) у Србији. Списак награда Орп. Пољопр. Друштва за напредније начине рада. Ценовник пољопривредних справа, машина итд. које се могу дебити од Српског Пољопривредног Друштва у Београду. Српеке пољопривредне књиге и повине. Шематизам Орпског Пољопривр. Друштва. Разни огласи.

Сви су чланци лепо, прегледно и популарно написани тако, да. их је вредно прочитати тим пре што је већина чланака илустрована. Према величини књиге — 11 штамп. табака — цена је незнатна.

Државни економи и пољопривредне подружине добивају 209 попуста од продатих примерака до 50 ком. а за више од 50 продатих комада добијају по 309/, попуста, као и књижари.

Педагогијска књижица уређује Милан Шевић, издаје књижарница Рајковића пи Ђуковића. Београт 1908.

До сад је од ове корисне Педагогијске књижице изашло 4 лепе књижице које препоручујемо најтоплије нашим учитељима св. 1. Вилх. Дилтај проф. берлин. универзитета, О могућности педагогшјске науке од опште вредности. Цена 50. п. (Ова је расправа штампана прошле године у „Учитељу“).

Св. Ц. Милан Шевић, образовање њ просвећивање ! цена 00 п. д.

Св. Ш. Паул Нашорп проф. марбуршког универзитета, Општа Педагогија. Део први. Постављање основа. Цена 0.60 д.

Св. ТУ. Паул Наторп, отшта педагогија. Део други (завршни). Ток образовања описан у главним потезима. Нена 10. 2

Обреновачка основна школа издала је две корисне и лепе књижице Поуке ђачким родитељима два говора са родитељских састанака од Дим. Ј. Стојановића упр. школе п Алкожол и омладина говор са родитељеког састанка намењен родитељима и омладини од дин. 10. Стојановића упр. школе. Обе су штампане ове