Učitelj

424 УЧИТЕЉ

године у новој штампарији Давидовића и цена им је обема по 0.20 дин.

Препоручујемо нашим читаоцима обе ове књижице а школу

обреновачку износимо за углед за ову похвалну замисао што је дала прилике не жалећи материјални жртава да уђу овакве ко_рисне књижице у масу народа.

Извештај о српским нар. школама у Вршцу за 1907/8 ше. годину са додатком о српској деци у туђим школама саставио Дим. Клицин школ. управитељ ср. Карловца 1908 г. српска манастирска штампарија. |

Добили гмо овај извештај који је састављен по наредби месног школ. одбора за црквену скупштину вршачке срп. прав. црквеношколске општине.

Извештај је подељен на ове одељке. |. Редовна школа а) бројно кретање деце 0) оцене ученика и ученица, в) изостајање деце од школе г) занимење дечјих родитеља д) ученици и ученице по месту становања својих родитеља ђ) вероисповест и народност ученика и ученица е) здравствено стање ж) колико је било ученика и ученица за редовну школу 8) годишњи закључни испити и) подела разреда и промена у учитељству.

П. Пофторна школа. Пријављивање и кажњавање немарних родитеља; изостајање учитеља и учитељица од школе; ученичка спрема и књиге за награду; школској деци; школска књижница, намештај, учила.

Ш. Забавиште. Даље Летопис за 1907/8 шк. годину; освећење нове школске заставе, (извршено 1 јуна 1908 г уз најлепшу свечаност) рад школ. одбора; учитељски збор.

На крају је додатак у ком су изнесени подаци о српској деци у туђим овомесним школама што је врло иптересно.

Као што се из укупног прегледа овог извештаја види у Вршцу је било српске деце, обавезне за похађање школе укупно 1979 (1009 + 970).

Походили су школу.

забавиште основну пофторну 28 -- 29 494 + 499 125 — 184 шегртеку грађанску реалку 116 — 195-63 73 Укупно = 1697.

Извештај је марљиво и стручно сређен и заслужује сваку пажњу.