Učitelj

0 УСАВРШАВАЊУ УЧИТЕЉА 459

школе да их приморају.. Код близу 150.000 ђака што их има у нашим основним школама, „Мала Србадија,“ дечји лист, има дефицита, и пропала би да је не издржава „Учитељско Удружење“ својом готовином. Писци и издавачи књига могли би о овоме дати још бољега одговора.

Какав је тај вајни учитељ и педагог који не чита ништа више сем ђачких уџбеника; Посао учитељски и иначе га ограничава на мали круг знања, па ко се сам не потруди даље, ко се само тиме задовољи, он мало утекне од својих ђака. Отуда многи тако и сматрају учитеље. — По читању само „Просветног Гласника“ и „Учитеља“ Уни се не могу бројати у читалачку публику.

Углед учитељески у друштву, положај учитеља у држави, напредак наставе, књижевности и опште образованости захтевају од учитеља и учитељица што више читања, што више усавршавања у свом послу.

2. Зборисање. Други пут и начин за усавршавање учитеља, јесу учитељски зборови — зборисање.

Учитељи су одавно увидели потребу зборисања и удруживања у већем обиму. да то су, још 1881. год., и основали данашње своје „Учитељско Удружење.“

Учитељски зборови, састанци, потребни су из више разлога. .

1 Ради личног задовољства, провођења и одмора од личних и школских послова. Ту је згодна прилика да учитељи — у шали, забави, пријатном, а и озбиљном, разговору — чисто мало одахну, ла одагнају бриге и невоље од себе, бар за време.

2. Ради личног упознавања се друговима, које им је потребно ради међусобног упућивања на добро, одвраћања од погрешака, помагања, саветовања, тешења и храбрења.

8. Ради размене мисли и сазнавања важнијих новости из околине, друштва, политике и науке. Без овога би се учитељ запустио, посељачио. Ово му даје духа и полета.

4. Ради разговора с друговима о тешкоћама у школском раду, личном животу и у уређењу школа; од куд оне долазе и како да се отклоне.

1 И заиста, после овог написа „Просвета“ је обустављена због рђавог одзива претплатника ! Писац.