Učitelj

ИНТЕРНАТИ У ЕНГЛЕСКОЈ И ФРАНЦУСКОЈ 465 Ј. Максимовић, уч.

Интернати у Енглескоји француској

—- ПРИЛОГ ОСНИВАЊУ НАШЕГ УЧИТЕЉСКОГ КОНВИКТА —

У последње време осетио се знатно живљи рад наших учитеља на реорганизацији Учитељског Удружења. Учитељско је Удружење данас, скоро у свему, изгубило своју стару форму и добило је своју нову — децентралистичку — основу. Оваквом основом дат је јачи мах оснивању обласних учитељских друштава, у којима појединци могу истаћи сву своју радљивост у корист школе и народнога напредовања.

Сад треба да настане много јачи и интензивнији рад на свему ономе, у чему се може српски учитељ с поносом ангажовати. После лепо изведене реорганизације Учитељског Удружења, наш Главни Одбор бави се мишљу о оснивању и учитељског конвикта.

И то је лепа, срећна и сувремена идеја. Тој идеји и ја желим допринети штогод својим проматрањима о интернатима у двема најкултурнијим земљама: Енглеској и Француској.

ж

Скоро све наше државне и приватне установе, носе на себи, у своме стварању, тип неке журбе и неких необјашњивих скокова, који стају на пут њиховом правилном развијању и напредовању. Свакодневно, тако рећи, наилазимо на разна колебања, у убеђењима, на неку несигурност и неповерљивост према нашим установама.

Нису у нас ретки случајеви, да се данас прима нешто као добро и сувремено, како би се сутрадан осудило и анатемисало!

_ Главни узрок тој појави у нас треба, бев сумње, тражити у тој околности, што смо ми лишени, што дакле озбиљно оскудевамо у сваком колективном и појединачном опиту и искуству, који би нам служили као какво упутство у животу и раду.

Као нов народ, као народ који је пет векова провео у ролству, ми нисмо у могућности, да бисмо могли од предака наследити какве традиције у просветним и културним покретима и да бисмо се могли руководити тиме. |

УЧИТЕЉ | -0