Učitelj

466 УЧИТЕЉ

У веома много случајева, ми морамо ићи напред лагано, тако рећи пипајући око себе као по мраку, уместо да имамо већ утрвен пут, којим ћемо насигурно доспети циљу. :

_ Изгледа дакле, као што се с поузданошћу може и тврдити, да смо ми иу питањима о уређењу пансионата или интерната без икаквога општег или личног искуства.

Оно мало наших људи, који су се васпитавали по пансионатима у Русији, прошли су кроз пансионе једне врсте, те са тога разлога и њихова би мишљења свакојако морала бити једнострана. Али у земљама, где има већи број лица, која су се тако рећи го динама васпитавала и учила по разним интернатима, прикупљена, су извесна потребна и важна мишљења, из којих изводимо: да су мнтпернати пиколски у Америци ипак уређени најбоље и да дају неочекиване резултате. А већ, кад бисмо смели упоређивати наше школске интернате којих и у колико имамо, са америчким, онда би разлика била и сувише рељефна.

Интернати са великим бројем питомаца, каквих има код нас и какви су распрострањени у Француској, нису у обичају у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Енглеској и Сједињеним Америчким Државама.

У овим се земљама претпоставља, у погледу интерната, тако звана шушорља сисшема, а овом системом, тако рећи, постиже се све већа и већа децентрализација интерната. У место једног великог интерната, који има у себи велики број питомаца, има више интерната са што мањим бројем питомаца.

У овим државама ученици обитавају или код својих рођака, или код својих учитеља, или су пак поверени породицама, које су за то нарочито познате или препоручене.

У оваквим су местима и случајевима питомци слободни; они нису ограничени никаквим апсолутним правилом; нису потчињени никаквој главној формули; ауторитет је очински и нежан;. послушност није усиљена; посао је обичнији, први су опити живота пунији; кућа је веселија а рђави су примери одстрањени.

У Немачкој, и у Аустрији, налази се велики број ваљаних и честитих породица, које примају децу на храну, стан, прање итд. Оваква се деца уводе у кућу и у свему се сматрају као домаћа чељад.

У овим се земљама још од пре две стотине година практикује овај систем интерната и, као што се види, тамо ускоро немисле друкчије ни радитл. И заиста, од хиљаду ученика који иду

о а