Učitelj

ИНТЕРНАТИ У ЕНГЛЕСКОЈ И ФРАНЦУСКОЈ 469

вање, трпезарије, дворане за занимање, добро вентилиране, загрејане и осветљене, велика дворишта обрасла травом или засађена дрвећем.

Да се све ово постигне потребна су свега два услова: средсива % енергија. У истини много је важније ово друго.

Али, да видимо сада, каква су средства потребна да се ослободимо наравствених опасности.

Још пре 50 година славни астроном Араго рекао је, да је готово немогуће, утицати на душевност и характерност у пансионатима, где је велики број питомаца са различитим индивидуалним разликама, јер се у пансионатима понајчешће дешавају дечје лудорије, немирлуци, мали комплоти, завођење за онима који су склони на буне и изгреде. 3

Сем тога и Француз Девиљ поставља још један факат а тај је: да се добра половина инстиката код ученика развије и ИГЕ и бујније, кад су у друштву и у заједници.

- Да би се избегло све то, нарочито да би се сузбили неста шлуци и свађе, према чему су врло осетљиви управници и васпитачи у пансионатима, нашло се за умесно и оправдано, да се заведе строг ред у њима нарочитим прописима и правилницима, који су тако рећи и карактерна одлика свију пансионата. Главна, се пажња обраћа раду и дисциплини, која се поглавито 18 на то, да се одстрани нерад.

Отуда постаје полако и понајлак у пансионима и војничка дисциплина: опште заповести а забране, често пута врло строге и врло сурове, ничим не мотивиране, без озбиљнога оправдања, без милости, без погледа на индивидуалне особине и без џрава на личну иницијативу.

Никако се не може признати, да један такав деликатан посао, као што је васпитање срца и характера, може успевати под тако грубом машином, која не даје могућности, да се васпита и слобода. Штете од таквога механизма у толико су веће и јаче, у колико је више ученика или ученица у интернату.

Па, и при свему томе, интернат се сматра као неопходан. Марион не пропушта а да нам, и поред ових недостатака, не обрати пажњу и на његове добре стране. Тако, он налази, да интернати могу бити од васпитнога значаја на овај начин: кад су ученици у интернату у заједници, кад живе сви под једним упутствима, онда се у ученицима буди: солидарност, корпоративан