Učitelj

468 УЧИТЕЉ

ната, напоменућу само, да се на њих гледа као на неку природну потребу и нужност у Француској.

Средњих завода за образовање у Француској није тако велики број, па је и то разлог, што су поједине породице принуђене, да одвајају своју децу даље од себе да би им могле дати што веће образовање.

У таквом случају истина је, да би сеоска деца могла наћи стан и храну и у каквој градској породици. Ту би могли добити. јевтино хране а своје домаће огњиште заменилн би другим, где би и даље била под надзором породице. Али француске нарави нису довољно патријархалне — нарочито у градским породицама; градске породице нису довољно расположене да дају својим питомцима. солидно васпитање и образовање, као што га не дају ни својој деци.

Ето, зашто родитељи тамо претпостављају интернате, нарочито оне над којима сама држава води надзор, — породичком васпитању.

У Француској су нарочито распрострањени интернати за ученике средњих школа. Они су многобројни. У Француској верују, да младићи могу само у овако уређеним интернатима добити сеолидно образовање.

Па и овакви интернати, какви су данас у Француској, предмет су озбиљне критике. Ми ћемо у овој прилици навести само оно, што је характеристично у француским пансионатима, одакле и ми обично узимамо угледе за нас. а

Ми овде узимамо у помоћ једну најумеренију критику г. Марионпа на француске интернате.

„Ни најбољи интернат — вели г. Марион — није у стању да замени ни једну обичну породицу, а камо ли идеалну. Али, ако је породични живот са моралног гледишта пропао, добар је интернат права благодет за децу. И баш ти крајњи случајеви опредељују нас у Француској, да стварамо интернате.

Са тога гледишта, ми интернате не осуђујемо у свему, него само тражимо средства и начина, да од њих извучемо што веће користи.

Опасности од интерната су поглавито жигијенске и наравставене. Кле

Опасности са хигијенског гледишта могу се лако одетранити "или поправити, Са хигијенског гледишта-нема велике бојазни, што су ученици на окупу у једном пансиону, који има опширне раз-

мере, довољно свежа ваздуха, довољно пространих соба. за ноћи-