Učitelj

КЕ | ~ ама љ

Она је смештена у нарочитом лепом локалу у каваљеријској касарни, и садржи: 1. једну збирку угледних планова за школске зграде и школски намештај, 2. збирку изврсних настав. средстава, и стручних списа; 3. збирку свих учила која се у швајцарским основним и средњим школама употребљавају и 4. збирку школских закона, наредаба, школ. извештаја из унутрашњости земље п иностранства као и школско статистичке списе.

Ова се изложба. одржава чланарином друштва чији чланови плаћају најмање 2 фр. годишње, помоћи, коју даје кантон и која износи поред бесплатног стана око 1000 фр. годишње, даље помоћи коју даје град Берн и субвенција Савеза.

„У управи су поред чланова које бира друштво за одржање изложбе још и по један заступник државни и оштштински, а управник је један гимназијски учитељ, који уређује и лист „Пионир“ орган

Бернске сталне школске изложбе,

2. Етрозоп зсоћафте реттатете у Фрајбургу.

И Фрајбуршка стална школска изложба или изложба учила јесте приватно предузеће. Она се налази у просторијама које јој је доделила општина Фрајбуршка. ,

Њен садржај постаје од поклоњених предмета и ствари које се тичу области основне и средње школе, забавишта и завода за склоништа дечја. Све те ствари или предмети подељени су у ових 10 категорија: 1. Грађевински планови и модели; 2. школски намештај; 3. уџбеници; прегледи за цртање и угледи за писање: 4. збирке средстава за очигледну наставу; 05. збирке за забавишта, дечја склоништа и т.д. 6. збирке за ручни рад за мушку децу Т. збирке за женски ручни рад; 8. Помоћна средства и апарати; 9. ванкантонска учила; 10. педагошка литература.

Овако исто је уређена и подељена изложба у Берну:

Фрајбуршка изложба учила издржава се исто као и Бернска. И о њој се стара и помаже поред државе, кантона и општине друштво: Ја Зосјећ6 де 1 Ехрозшоп чији чланови плаћају редован годишњи улог.

Она је отворена сваког дана од 1—4 часа по подне. Оснивач јој је учитељ бепопа у Фрајбургу. Управу изложбе чине 3 члана од којих један бива избором кантонског просветног одбора други је заступник државни а трећи је оснивач Сепопа.