Učitelj

ШКОЛСКИ МУЗЕИ, ИЗЛОЖБЕ УЧИЛА И ШК. БИБЛИОТЕКЕ 415

3. Етрозоп зеоагте реттатете у Најенбургу

Најенбуршка изложба учила је још више него обе напред именоване изложбе својина републике и кантона.

Она заузима 2 намештене дворане које земаљска управа даје на горњем боју зграде академијске. Једна садржи мануале, методе, моделе, географске карте ит. д. а друга разредни материјал. Ова је изложба реалнијег карактера него описате напред јер јој је задатак више да изнесе пред учитеље и оне који желе набавити : које средство за школу, модел, место, начин и упуство за набавку итд.

У изложби има једно место и за књижаре, фабриканте итд. резервисано као и за ученичке радове.

Изложба се издржава средствима државним и кантонским.

Отворена је четвртком од 2—4 по подне, п тада је приступ бесплатан. Иначе другог дана радног плаћа се 20 сантима за улазак.

Број годишњих посетилаца износи око 500.

Изложбом управља нарочити одбор.

4. Песшталоцијанум. (Пређе швајцарска перманентна школска, изложба) у Дирису.

И ова установа као и остале издржава се помоћу: кантонском државном и општинском, а стога ниву нарочитом бригом једног „Друштва за Песталоцијанум“ у Цириху. Циљ јој је да потпомогне развитак швајцарског школства нарочито основног и то баш пре свега тиме што ће изложбом олакшавати властима, учитељима и публици обавештења о садашњем стању школа и њихових исто-. рија, упоређујући исти у разним кантонима и са иностранством као и дајући сазнања напретцима, који се јављају на овом пољу.“

Песталоцијанум је подељен на ове одељке 1. Песталоцијева, собица : слике Песталоцијеве и његових сарадника, вароши у којима је он делао по хронолошком реду, Песталоц... реликвије, манускрипти и библиотека Песталоцијеве литературе 2. збирка наставног градива ниже и више осн. шк., забавишта и продужних школа: биолиотека за омладину; планови о школским зградама, школ. намештај. 3. Архив школског законодавства пи управе; педагошка библиотека и књиге које се дају на позајмицу; 4. Читаонице за педаг. литературу и часописи домаћи и инострани. 5. Биро за обавештења, усмена и писмена, која се тичу школских одношаја било земаљских било иностраних. Стални секретаријал.

Библиотеке (без архива за школ. законодавство и наредбе