Učitelj

116 УЧИТЕЉ

власти) дели се на ове одељке Г Педагошка библиотека: књига 949, брошира 1203; П Општа библиотека: књига 1729 брошуре 317; Ш Библиотека Песталоцијеве собе: 1277 св. и брошира; ТУ. Уџбеници: стари (пре 1860 г. изашли) 2740, нови 2325 ев.; У Часописи:

швајцарски 542, страни 395 св.; УГ Списи за омладину: 365 св.

Свега 11830 бројева. Читаоница броји 75 новина.

Библиотеком се може свако користити. Збирке музејске отворене су од 10—12 и 2—5 преко недеље а зимских месеца од 3—6 по подне.

Број посетилаца износи годишње око 4000.

Поред своје задаће, која. је напред истакнута, Песталоцијанум је своју делатност и на другим странама показивао, ширећи је и на друге сличне установе. Тако, он је обновио приређивање божићних изложаба списа за омладину, приређивао нарочита издања, књига за поклањање ученицима о испитима, учествовао активно о изложби за школ. географију Швајцарске, и изради библиографије за географију Швајцарске, и предузео скупљање материјала за одељење „наставно“.

да своју сарадњу на изложби за школ. географију добио је Песталоцијанум као и Бернска изложба прву награду, на париској светској изложби одликован је златном и сребрном медаљом.

Даље Песталоцијанум је основао једну анкету за женско продужно школ. образовање. Најзад Песталоцијанум приређује и сваке зиме циклус јавних предавања. Садашња правила о Песталоцијануму ревидирана су 1890 г. и важе од 1 јануара 1891 Гг.

Управу чини одбор од 10 чланова на чијем врху има Зли одбор од 3 лица (Дирекција).

И. А. Сикорски — Кијев.

Дечје игре и васпитање воље.

Дечје игре, као и још некоје стране дечјег живота, нису биле предмет научног испитивања. Корист од њих увек је признавана, али битност и значај њихов остајали су увек без објашњења. Често се на игре гледало као на кретање, а покадшто и "као на оруђе за изоштравање чулних органа и са те тачке гледишта се и оцењивала њихова корист и потреба. Код Галена