Učitelj

546 ЈЕ УЧИТЕЉ

Земљопис са изучавањем геогр. градива треба почети са местом становања, па онда прећи на ближу и даљу околину, потом на ужу, па на ширу отаџбину. У место досадашњег многобројног изучавања оних географских имена постарати се да деца упознају што боље саму природу земљишта, како би на тај начин увидела да од земљишта и поднебља зависи како обилност река и њихов ток, такоим саобраћај, насељеност становника, њихово богаство, здравље и др. да човек дакле у опште зависи од природе земљишта, па према томе треба,и свој начин живота да подешава. На овај начин отаџбина би се у истини упознала, знали би какав је који крај отаџбинс, шта нам даје, шта би нам могао дати, шта пати, шта би ком крају требало помоћи. А што се тиче изучавања самих геогр. имена, мислим да треба само ова узети — изузев околине — па то изрично и у програм унети. Од планина: Цер, Медведник, Повлен, Златибор, Тару, Голију, Рудник, Авалу, Гледићске пл., Котленик; Бељаницу, Сто, Мироч, Хомољске пл. Кучај, Ртањ, Стару Планину, Стрешер, Суву Планину, Св. Илију, Копаоник и Јастребац. Од река: Дрину, Јадар, Колубару, Љиг, Чемерницу, Тамнаву, Дунав, Пек, Млаву, Тимок, Црну Реку, Нишав/, Ј. Мораву, Топлицу, 8. Мораву, Ђетињу, Гружу, Ибар, Расину, В. Мораву, Лепеницу, Јасеницу и Ресаву. Вароши узети све веће, а варошице од већег значаја. Од знатних места узети она, која се у историји помињу. Узети и важније руднике и бање.

Поделу Орбије не изучавати по сливовима, већ по саставу — природи земљишта, јер је један део наше отаџбине кречног састава, док други није итд. И од тог састава, земљишта зависи целокупан живот на том земљишту. Оваква подела за изучавање географије најбоља је, најприроднија и најлакша за децу из осн. школе. Према овоме Србија би се имала поделити на ових шест делова:

(1 Карпатека група планина) 1. Северо-источна Србија, између Дунава, В. Мораве, Црне Реке и Тимока. (П Балканска група планина) 2. Исшочна Србија, између Црне Реке, В. Мораве и Нишаве (Ш Родопска група планина) 3. Југоисточна Србија, између Ј. Мораве и 3. Мораве. (У Динарске планине) 5. Западна Србија, између Дрине, 3. Мораве, Чемерница, ЈЂига, Колубаре и Саве и 6. Централна