Učitelj

550 УЧИТЕЉ

Разуме се, да је и овај распоред исто тако велики, па и много већи од онога, што је комисија извршила.

Држимо да је потребно рећи коју реч о овом члану законском и распореду који се по њему врши.

Омер овога система изборног био је да се осигура правичност у избору и загарантује сталност учитељског положаја.

Кад је, дакле, реч о сталности, онда би било излишно о томе "трошити речи, нити треба доказивати противно, јер је осведочена истина, да је сталност за сваког човека па и за чиновника, неопходно потребна из многих разлога. Стлан државни службеник спокојније ради, одушевљенији је, преданије и милије ради на своме положају него несталан.

Сталан државни службеник је и материјално осигуранији него несталан, јер и с мањом платом онај који се не сели и не мења сваке године место становања, штедњом и економијом може своје материјално стање довести у ред да може часно и поштено живети.

Сталан државни службеник и у моралном погледу може бити исправнији него несталан јер не може бити кренут са свога места ни по чијем ћефу. С тога ће он бити карактернији и управљаће

се само по својој савести и убеђењу у сваком социјалном и по-

литичком питању.

Све ово што се односи на сваког државног службеника однови се још и више на учитеље.

Сем тога, учитељска сталност, поред поменутих користи које ујемчава личности, доноси користи и самој школи и околини у којој се налази а ево како:

Ако учитељ ради савесно, вољно и одушевљено свој посао:

у школи тада ће и његов утицај бити јачи на омладину а преко ове на народ, те ће он излазити васпитанији и морално карактернији. Бавећи се дуже на једном месту учитељ ће спремити и пустити у свет више генерација, које ће у њему гледати свога духовног родитеља и уважавајући њега уважаваће и помагаће школу. Најзад како се учитељи махом по селима занимају и пољопривредом то ће они моћи дужим бављењем у једном месту ширити и теориски и практички пољопривредна знања по народу и својим привредним радом као пример народу светлити.

Учитељи су се дуго и дуго борили за своју сталност, па су је и добили. Они ће се старати и да је очувају, и ако већ многи

Ани аи:

4 3

а инафата сазва са