Učitelj

0 УЧИТЕЉСКОМ РАСПОРЕДУ 251

гунђају и изазивају негодовање: да сталност није још довољно сазрела за учитеље, па, да је треба унеколико ограничити.

Учитељи треба да су сви сложни у томе, да се ово стечено право очува п достојно брани како са свога личног тако и са школског гледишта и интереса. Ну као да се већ почиње помало устајати противу те сталности. Овде онде чује се у разговору како не би требало да се остави учитељима даље да буду стални. Таки се гласови чак чују и из уста народних посланика. Ово они мотивишу, као бајаги, тиме, што неки учитељи не пазе на свој позив, него се више пута забораве, па праке иступе у понашању, одавајући се разним пороцима, који убијају углед учитељев и унижавају достојанство самога позива итд.

да овакве случајеве, који се не могу односити на цео ред учитељства, има тачно обележено у закону — чл. 49. — шта се има радити противу оних, који чине иступе.

Ствар се редовним путем иследи, па. ако се докаже и утврди да је ко учинио оно, што не доликује учитељском позиву, онда се он кажњава оним казнама, које су законом предвиђене, и мирна Крајина! А не, због неколицине неугледних и неупутних наставника, да вуче и сноси прекор цео ред једног сталежа, и да

се због њих неколицине чак и учитељска сталност доводи у искушење и питање!

Не! — То не дамо, докле се можемо борити.

Него, мора се признати и то, да се приметило и најако у очи пада: да и неки учитељи не воле строгу сталност, нити баш тако дуготрајну, т.ј. не жели се баш дуго, да се остане на једвоме месту. — Тако, зна се то, да су многи добили конкурсом баш она места, која су желели и нарочито их тражили, па ако се идуће године отвори ново место у другој вароши, ето и њих са молбом за то место. Изгледа нам, да смо ми већ научили на сељакање и не волимо дуго живети у једноме месту нити мислимо да се ту и окућаримо и одомаћимо, па и гроб да дочекамо. Једино се може рећи за Београд, да он задржава учитеље! Али, кад би случајно било које веће и боље место од Београда, насигурно би многи и Београд оставили па тражили то друго боље место !!

Навикнути смо на честе промене и честа сељакања, па нам сада то изгледа, као да смо нешто, уквржали својом вољом!

#

Сада имамо да кажемо коју о стечају и избору учитељских кандидата. у