Učitelj

552 УЧИТЕЉ

Изборни систем сматра се данас као нешто савремено и демократски па, следствено, п боље и правичније од пређашњега, када је сам министар бирао лица и постављао.

Па како стојимо сада са стечајем и избором кандидата по садањем закону #

Ето како: |

Комисија врши избор само за 15—980 дана; дакле само за месец дана, јер до 16 јуна комисија предаје министру распоред па што избере министар, то се и утврди стално на то место.

Рецимо има 300 или 400 празних места ва конкурс. Комисија за свако место предложи по два кандидата, што износи 600—800 предложених кандидата. Од ових половина добија, а друга половина отпада — остаје да чека идућу годину.

После комисијског распореда настаје други, нови министарски распоред учитеља, који је тако исто велики, па и већи од првог.

Молба за конкурсни распоред оних учитеља, који су остали без места, пропала је, и. сада треба слати другу молбу за привремени распоред, те тако су пзложени учитељи плаћању две таксе.

Министру су остављена 11 месеца за учитељски распоред, а комисија има само један месец!

Шта је требало ово законодавцу : — Кад, дакле, постојл већ комисија за распоред п заведен је неки изборни систем зашто се не повери тој комисији и други учитељски распоред: ујулун августу месецу, и тиме би се учинила велика олакшица министарству, а учитељи би Но стална. места и неби морали чекати мај месец идуће године. — Министру би требало оставити, да учини распоред само са новим кандидатима, и преко године, кад се упразни које место.

Опавила се још једна велика незгода у овом конкурсу, која је неправедна за учитеља.

Има пуно случајева, да су учитељи тражили по 8, 4, 5 па и 10 места ниједно нису могли добити, и ако су имали све услове за места.

да штог

Тај, који је тражио више места предложеп је за једно место, од оних тражених, али га министар није унео пошто је узео оног другог кандидата, и овај је само фигурирао и остао без местг, јер није се могао предложити за друго место од оних што је тражио. — Даље, бивало је случајева, да многа места остану без кандидата и ако су се неколико њих јавили на конкурс за то место и

ава име. Зав