Učitelj

0 УЧИТЕЉСКОМ РАСПОРЕДУ 893

мењали су услове, — за то што су они предложени сви за друга места и остали су без места. Но тој незгоди сад се доскочило тиме, што је по мишљењу Просветног Савета протумачено да се не мора овај распоред вршити од једанпут за сва места, већ почесно: најпре за Београд, па онда за окружна места и варошице, даље за села по чл. 40. зак. о народним школама и на послетку за остала села.

Има још и ова незгода у закону:

По поменутом члану закона (35) тражи се за свако место по два кандидата, а то већ не ваља. Има у Србији таквлх места, као; Ковиље, Црвена Јабука, Јасиково и др., која ће готово увек имати ретко кандидата за стечај. Па ако се за ова места јави по један кандидат, онда, строго узев по члану 35. закона не би могао да се постави тај учитељ стално за то место, јер нема и другог кандидата. Стога не би требало на то гледати, већ утврђивати стално и тога једнога кандидата, који се јави за то место.

При завршетку овог чланка имамо још ово рећи: да би конкурс требало ограничити тако, да право на боља места и право на конкурус хогу имати само учитељи који служе извесан број година, колико се законом регулише, а дотле да може каква комисија састављена од учитеља које избере учитељска скупштина правити распоред којн ће важити иди за годину или бар за извесну перхподу.:

Тако исто, кад неко добије конкурусом које место, требало би га задржати најмање четири године у том месту и недозволити му, да се јавља на конкурус за то време на друго место. Бивало је пуно примера да су многи добили конкурусом баш оба места, која су тражила, па исте године премештају се привремено по молби у друга места, и идуће године поново се јављају на стечај. Таквима, заиста, не би требало чинити по вољи, осем у изузетним свучајевима, кад би наставник дошао у сукоб са грађанима тога места. Право је да се одседи и одслужи на једноме месту бар четири године.

Износимо ово важно питање на размишљање.

: Ово је нарочито нужно због оних места која су на граници Србије, или У којима је теже радити због елемената који не владају добро српским језиком. Разуме се да свима овим лицима, која раде у оваким местима, треба дати нарочите награде које не смеју бити мање од 300 дин.