Učitelj

554 УЧИТЕЉ

). Максимовић, уч. Београд.

Интернати у Енглеској и Француској

—- ПРИЛОГ ОСНИВАЊУ НАШЕГ УЧИТЕЉСКОГ КОНВИКТА —

Француски критичар Тен у својој књизи „Белешке по Енглеској“ констатује јасно контрасте, који постоје између француских и енглеских средњих школа. Кад говори о чувеној школи у Ишону:! у Енглеској, он обраћа пажњу читалаца поврх свега на уредбе овога пансионата. Ми ћемо овде у главним цртама изложите његова опажања.

Сваки професор у овој школи предаје по неки предмет а сем тога држи на стану и храни по 10—30 питомаца ове школе. Ако у професора станује највише до десет питомаца, они обедују заједно за једним столом са њим и његовом породицом. А ако их је више, онда питомци имају одвојену трпезу, под председништвом неколико дама. Питомци су обично по два у соби и тако, кад младићи ступају у пансионат, налазе у њему, тако рећи, родитељску кућу... Питомац има свој стан, обедује у породичном кругу и постоји као одвојена личност усред многих других њему подобних личности. Следствено, он живи природним и нормалним животом а не потчињава, се, као у Француској, касарнском кругу.

Сравњујући француске и енглеске лицеје, Тен придаје 0особиту надмоћност енглеском васпитању и животу у њима.

У Француској — вели Тен — лицеји и пансионати нису ништа друго него кавези, у које се улази кроз један отвор пи то под стражом. Унутра се иалави неколико зграда са врло мало или ни мало зеленила. Пошто се ови „кавези“ обично налазе само по великим градовима, то кад питомци и изађу из ове крлетке наилазе и ван ње саме креч и камен.

У Енглеској није тако. Тамо су овакви заводи распоређени по малим градићима из којих стотинама путова води у села. У Итону, око старе централне грађевине, Тен је видео засађен бршљан, зимзелен, и мноштво четинара, који дивно декоришу зидове учионица. Још тамо даље — вели Тен — простиру се дивне

1 Итон је градић у грофовству Букингам на десној обали реке Темзе. Има око 3000 становника. Ову је колегију основао краљ Хенрих У, гд. 1446. Овде се васпитавају деца енглеске аристокрације.