Učitelj

БЕЛЕ Ш КЕ 398

ли и даље у служби њихова се пенсија повећава сваке године са по 20/0, тако да после 85 година службовања добију целу последњу плату као пенсију. Учитељице, које по удаји не хтедну више служити, добивају, као отправнику, свој дотадашњи улог. :

Повеле смрти учитеља, који је служио најмање пет година, има права на мпровину и његова удовица и то половину мировине коју би уживао њен муж према годинама службе. Но та мировина не може бити мања од 480 круна годишње.

Удовице, које се налазе у ма каквој активној јавној служби с правом на миаровину, немају права на пенсију док су у служби, али деца имају права на, васпитну помоћ, која износи на свако дете по 5 удовичине мировине, но с тим да та васпитна дечија помоћ не сме бити већа од удовичине маровине.

Сирочад учитељска (без оца и мајке) добивају свако по 13 материве мировине. Ако је троје и више сирочади добивају целу материну мировину.

Право на мировиву имају само удовице које припадају источно православној вери. ;

Нашој браћи — нашим колегама у Босни и Херцеговини најсрдачније честитамо ову тековину. Ж. Ј.

# 5

Омрсила се у постан дан па отпуштена из службе. — Једна учитељица у Херцег-Босни добила госте у постан дан. Па како није имала ништа спремљено за ручак, а ни новаца да што купи, одведе госте на ручак у механу, у којој је имала кредита. А како ни механџија није водио рачуна о посту, да гостима те с учитељицом ручају мрена јела.

Кад је чуо председник те оџштине, одмах је сазвао школске одборнике у седницу да суде тој учитељици — због таквог „недјела“. Одборници опет, и сувише брижни за школу и морал у њој, донеше одмах одлуку: да се ова учитељица оптусти из слудебе у том месту, залпо тито се омрсила у иостан, дан. :

Овако би се нешто често дешавало и нама у Србији да нас нешто (како неки предлажу) плаћају, примају и отпуштају општине. К. Ј.

Преметтање и пенсионисање учитеља у Хрватској и Славонији. Она силна премештања учитеља „по потреби службе“, па и пенсионисања и отпуштања на просте усмене доставе појединих партизана, која су се вршила у Србији пре садашњег закона о народним школама, врше се сада у Хрватској и Славонији. Тамо је од 1628 учитеља-ица за десет месеца премештено 408 а пенсионисано 58. Црни дани, од којих смо се ми још-пре четири године ослободили, сада тек настају за српске учитеље у Хрватској и Славонији. Додајте овоме и учестана хапшења там. српских учитеља, за велику српску пропаганду, па ћете онда имати јасну слику српских учитеља у овим земљама. Ж. Ј.

Просвета у Русији. — Готово је у свима словенским земљама народна просвета напреднија но у Русији. Док се остала словенске земље све више старају да имају што више и што спремнијих и добро награђених народних учитеља, да подижу довољно народних школа, у којима би се школовала сва деца за школу дорасла, и да у државни буџет унесу што већу суму за основне школе, дотле је у Русији све то недовољно. Од 140 милиона становника у Ру-

УЧИТЕЉ 37