Učitelj

594 о УФИТЕБ

сији има око 10 милиона школских обвезника. Основ. школе походило је прошле године 5 милиона деце у 90.000 школа. Управо половина. Кад се зна да је она богата и од ХУ века слободна земља, онда се мора признати да је овај напредак бедан. До сада се у Русији на сваку школу трошило годишње по 390 рубаља просечно. Да се у њој створи још потребних 90.000 школа, требало би унети у буџет суму од 35 милиона рубаља, а међу тим је у руски буџет за ову годину за основне школе унесена сума од 5.5 милиона рубаља.

Како Русија награђује прве и најпотребитије пионере народне просвете, може се видети у понеким губернијама, које дају учитељима по 115 до 180 ру-

баља годишње (!) Св» =

Женске духовне школе. — У Русији има 7 женских духовних школа са 10.000 ученица. Издржавају их духовне власти. –

Још 1848, године, по замисли Олге Нижољајевне, доцније краљице виртенбершке, основана је у Царском Селу прва школа за кћери правослазног духовништва у циљу да се девојчици припреме за „праве Хришћанке“-а у исто време да иг припреме за свешлтеничке супруге, које би биле способне да мужевима својим, свештеницима, помажу у вршењу праве свештеничке службе: да одржавају у реду богомоље, да спремају лекарију за болеснике, да васпитавају своју децу и да буду добре и економне домаћице.

По угледу на ту прву школу духовништво је основало такве школе по разним крајевима Русије тако, да их данас има, као што у почетку рекосмо, на Чт. По промењеним правилима од 1901. год. у те се школе примају кћери у опште свих свештено-црквеннх служитеља, а у изузетним случајевима и кћери наставаичког особља дотичних школа. Школовање трајг шест година. Поред осталих предмета предаје им се и методика наставних предмета основне школе. Свршене ученице тих школа могу се постављати и за учитељице јавних и приватних школа а често иду по домовима за домаће учитељице. Сва су им та занимања привремена, јер чим им испадне прилика удају се огромном већином за свештенике, јер су се за то и спремале. Св.

#

Српеки језик у мађарским државним учит. школама. — Министар просвете у Угарској наредио је да се језик оних народности које живе у оном крају где постоји државна учитељска школа има као обвезан сматрати и предавати кроза све 4 године по 2 сата недељно. У смислу те наредбе учиће сви ученици-це српски језик у државним школама н. пр. у Баји и Суботици. М-н.

ж

Учитељска прослава. — 9. марта ове године навршио је г. Млљаден Марковић, учит. Мачкатски у округу ужичком 60 година живота, 40 година учитељске службе 40 година брачног живота са својом верном супругом. Тај дан је овај нам стари колега прославио свечано у кругу своје породице, другова и пријатеља у Ужицу. Честитајући ову лепу прославу нашем колеги желимо му да дуго поживи и проведе остатак својих дана срећно и задовољно.

а